Colombias præsident får Nobels Fredspris

PRIS: Den colombianske præsident Juan Manuel Santos får Nobels Fredspris for sin indsats for fred i Colombia.

Fredag blev Nobels Fredspris uddelt, og den gik i år til Colombias præsident, Juan Manuel Santos.

Det blev offentliggjort fredag af Den Norske Nobelkomité på Oslo Rådhus.

Juan Manuel Santos får prisen for sin indsats for fred i Colombia, der i over 50 år har været hærget af borgerkrig.

I begrundelsen hedder det også, at prisen også bør ses som en hyldest til det colombianske folk, der trods store lidelser og mishandling ikke har opgivet håbet om fred, ligesom prisen også er en hyldest til alle dem, der har bidraget til fredsprocessen.

Colombia har den seneste tid trukket overskrifter, og Juan Manuel har i fire år forhandlet en fredsaftale på plads med oprørsgruppen Farc. Aftalen blev dog i en snæver afstemning nedstemt af den colombianske befolkning. Juan Manuel Santos har efterfølgende meddelt, at han bliver ved, indtil der er fred i Colombia.

Selvom den colombianske præsident har været nævnt som en af de oplagte kandidater til årets fredspris, spåede flere, at han var ude efter afstemningsnederlaget forleden.

Men selvom fredsaftalen ikke blev godkendt af befolkningen (afstemningen endte med, at 50,2 procent sagde nej, mens 49,8 procent sagde ja), så er fredsprocessen ikke død, lyder begrundelsen fra Den Norske Nobelkomité.

”Det faktum, at et flertal af vælgerne stemte nej til fredsaftalen, betyder ikke nødvendigvis, at fredsprocessen er død. Folkeafstemningen var ikke en afstemning for eller imod fred,” skriver komitéen og fortsætter:

”Den Norske Nobelkomité lægger vægt på vigtigheden af, at præsident Santos nu inviterer alle parter til at deltage i en bred national dialog med henblik på at fremme fredsprocessen.”

Forrige artikel Regeringen vil gøre flere til organdonorer Regeringen vil gøre flere til organdonorer Næste artikel Måling: Danskerne klar til militært EU-samarbejde Måling: Danskerne klar til militært EU-samarbejde