Vi bor ikke alle på en bakketop

DEBAT: Landbruget forhaler ikke vandplanerne, skriver L&F-viceformand Lars Hvidtfeldt i et svar til DN. Men landbruget har meget på spil, og derfor påpeger vi fejl, skriver han.

Af Lars Hvidtfeldt 
Viceformand i erhvervsorganisationen Landbrug & Fødevarer

Ella Maria Bisschop-Larsen (EMB) fra Danmarks Naturfredningsforening (DN) beskylder i Altinget 27. maj landbruget for at forhale vandplanerne. Hun opfordrer os samtidig til at spille konstruktivt med, så vi nu kan få vedtaget de vandplaner. EMB er nok ikke den eneste, der ville ønske, at vi snart stopper med at påpege alle de fejl og mangler, der er i planerne, så der kan komme ro og den politiske tillid kan genetableres. Men der er alt for meget på spil til at gå på kompromiser.

Jeg mener ikke, det er Landbrug & Fødevarer, der forhaler vandplanerne. Det klarer myndighederne meget fint selv. Vi tillader os bare at påpege de massive fejl, der gang på gang fylder planerne. Et ”godt” eksempel er vandløbsindsatsen. De planer, der netop har været i teknisk forhøring, er således femte revision af de oprindelige basisanalyser – sjette revision kommer, når planerne sendes i offentlig høring. Det viser med stor tydelighed, at arbejdsgangen har været håbløs, og er alene grund nok til, at planerne forsinkes igen og igen.

Planer ødelægger afvanding 
Jeg vil gerne udtrykke min glæde over, at DN ønsker en indsats baseret på samfundsøkonomiske vurderinger. Det er et krav, Landbrug & Fødevarer har fremført konstant siden før vandrammedirektivets vedtagelse i 2000, men opbakningen har ikke været overvældende fra DN indtil nu. Landbruget har meget mere på spil end DN, og det er derfor, vi ikke bare lægger os fladt på ryggen og jubler over vandplanerne. 

Vi SKAL passe på vandet og miljøet. Men det skal være fornuft og faglighed, der driver indsatsen. Og der er mangel på begge ting i vandplanerne, der blandt andet vil forsumpe store landbrugsarealer, forringe danske landmænds konkurrenceevne og i øvrigt måske ikke gøre noget godt for naturen og miljøet som helhed. Danmark er afhængig af effektiv dræning af vores jorde. Vi bor ikke alle på en bakketop, hvor vandet automatisk forsvinder. 

Mange steder i landet skal vandet hjælpes på vej af effektivt afvanding. Og det er netop det, vandplanerne risikerer at ødelægge. 

Juridiske problemer 
Ud over de massive forsumpningsproblemer, som vi vil opleve i fremtiden som en konsekvens af vandløbsindsatsen, er der en række helt grundlæggende ting i vejen med planerne. Der er en alvorlig mangel på faglighed til at understøtte den detaljerede og ambitiøse indsats, der er lagt op til. Der er ikke gennemført de nødvendige og krævede konsekvensvurderinger i tide – de skulle have været gennemført, før indsatsen lægges fast, ikke efter. Der mangler målrettethed i den foreslåede indsats. Der er på flere punkter store juridiske problemer med den danske gennemførelse – derfor har Landbrug & Fødevarer stævnet staten ad flere omgange.

Det er også helt korrekt, som Ella Maria Bisschop-Larsen skriver, at vi har skrevet til landets kommuner og opfordret dem til at sige fra over for vandplanerne. Med de nye planer sendes ansvaret for vurdering af vandløbene og konsekvensvurderinger til kommunerne. Hvad staten ikke har magtet på 13 år, skal kommunerne nu klare på ganske kort tid. 98 kommuner skal hver især finde de bedste løsninger, og til hjælp får de stillet et modelværktøj til beregning af arealkonsekvenser ved reduceret vedligeholdelse til rådighed, der i sin nuværende form er helt og aldeles uegnet til at klare opgaven. Det har vi det ikke godt med, og det finder vi naturligt at dele med kommunerne, der er afhængige af både godt miljø og et stærkt erhvervsliv.

Hvis vi har én flaske medicin og tusind potentielle patienter – skal vi så give alle tusind en dråbe af medicinen, eller skal vi starte med at identificere de syge individer og så bruge medicinen til en målrettet behandling? I Landbrug & Fødevarer mener vi, der er klart mest fornuft i det sidste. Efter samme logik mener vi, man bør gå til miljøindsatsen, hvilket er helt på linje med anbefalingerne i Natur- og Landbrugskommissionens anbefalinger, der netop er fremlagt.

Forrige artikel Vi løfter opgaven sammen Næste artikel Arterne skal have den rette plads