Vi løfter opgaven sammen

DEBAT: Opgaven med vandplanerne skal løftes i fællesskab af både stat og kommuner, skriver miljøminister Pia Olsen Dyhr (SF) i et svar til Naturfredningsforeningen.

Af Pia Olsen Dyhr 
Miljøminister (SF)

Vandplanerne er Danmarks køreplan for, hvordan vi får renere vand - og lever op til EU’s vandrammedirektiv. Det har været en stor opgave at lave planerne, og vandplanerne er nu på vej i høring. 

Præsident i Danmarks Naturfredningsforening, Ella Maria Bisshop-Larsen, skrev i Altinget.dk 28. maj, at DN er enige med landbruget i, at det ikke alene er en kommunal opgave at løfte så stor en opgave. Og det er sådan set fuldstændig rigtigt. Men det er også meget vigtigt at understrege, at det heller ikke er en statslig opgave alene. Vi løfter opgaven med de første vandplaner sammen. Stat og kommuner.

Kommunerne kan klare opgaven
Staten har udpeget de vandløb, hvor der skal ske en indsats, og herefter er det kommunernes ansvar at gennemføre de enkelte indsatser, så de giver mening. Det kender vi også fra etableringen af vådområder og spildevandsindsatsen. Vi sørger at sætte rammerne og de overordnede værktøjer, mens kommuner hopper i gummistøvlerne og klarer det lokale. 

Kommunerne skal naturligvis være klædt på til opgaven, og derfor er der også et nyt værktøj på vej, som skal hjælpe med arbejdet. Men jeg er ikke i tvivl om, at de kan løfte opgaven, da de er vandløbsmyndighed og har fagfolkene med det lokale kendskab til hvert enkelt vandløb. Så det bliver med andre ord ikke landmanden eller borgmesteren, der kommer til at diktere vandløbsindsatsen. Det bliver fagfolk.

Penge til de ekstra opgaver
Desuden har kommunerne fået penge til at administrere opgaven, og de vil også få tilført penge til at dække omkostningerne ved konsekvensvurderingerne. Formanden for teknik- og miljøudvalget i KL, Martin Damm, udtalte forleden, at kommunerne godt kan magte opgaven. Der er alt mulig grund til at være fortrøstningsfuld på vandplanernes og dermed vandmiljøets vegne. Vi er godt på vej.

Forrige artikel Bevar fokus på, hvad vandplanerne skal Næste artikel Vi bor ikke alle på en bakketop