Vandplanerne – en indgribende indsats uden den ønskede effekt

DEBAT: De danske vandplaner er på vej til EU, og der er tale om makværk, som ikke giver den ønskede effekt, og som desværre får meget store negative konsekvenser for landbrugserhvervet. Det mener Henrik Frandsen, der er viceformand i Landbrug & Fødevarer.

Henrik Frandsen
Viceformand, Landbrug og Fødevarer

Miljøminister Ida Auken (SF) offentliggør vandplanerne inden jul. Det var et af budskaberne fra stormødet i Korsør 12. december, hvor 700 landmænd var samlet for at høre om planerne.

Desværre er et af argumenterne, at de skal af sted nu, for at Danmark ikke får en EU-sag på halsen for at aflevere for sent.

Mangelfuldt fagligt grundlag
Planerne bygger på et stærkt mangelfuldt fagligt grundlag og er voldsomt indgribende, og jeg er overbevist om, at planerne i sidste ende giver flere bekymringer både for landmænd, samfund og minister end udsigten til en EU-reprimande.  

Det, som 700 landmænd protesterede imod i Korsør, er udsigten til vandplanernes vidtrækkende konsekvenser og en helt uhørt ringe inddragelse af erhvervet i processen.

Reduceret vandløbsvedligeholdelse betyder forsumpning af arealer
En reduceret vandløbsvedligeholdelse eller måske ophør på over 4000 kilometer vandløbsstrækninger betyder forsumpning af store landbrugsarealer. Med sommerens oversvømmelser in mente er udsigten, at vi går fra slemt til værre.

Vandløb er udpeget forkert
Helt generelt mener Landbrug & Fødevarer, at vandløbene ikke er udpeget rigtigt - f.eks. er gravede grøfter udpeget som naturlige med skrappe miljøkrav til følge.

Udpegningen er heller ikke i overensstemmelse med EU-vejledningen, hvor afvanding og sikring af landbrugsproduktion er et argument for at udpege vandløb som stærkt modificerede - med færre miljøkrav til følge - frem for naturlige. Det er tillige uoplyst, hvor Naturstyrelsen finder hjemmel til at afvige fra EU-vejledningen på området.

Kigger man syd for grænsen mod Tyskland, så har man her valgt at følge EU-vejledningerne, og kun ca. 10 procent af vandløbene er udpeget som naturlige mod næsten 90 procent i Danmark. Det betyder ikke kun problemer med forsumpning af arealer. Det påvirker også den berørte landmands økonomi, og det betyder en forringet dansk konkurrenceevne.

Ensidigt fokus på at reducere kvælstofudledning
I Danmark har myndighederne enøjet valgt at fokusere på at reducere kvælstofudledningen yderligere for at få et godt havmiljø. Faglige eksperter er enige om, at der er en lang række andre faktorer, der har indflydelse på miljøtilstanden, og at det anvendte ålegræsværktøj ikke er tilstrækkeligt til at bestemme indsatsbehovet.

Tvivlsom effekt af iværksatte tiltag
Endvidere er der faglig uenighed om, hvor langt vi er nået allerede i dag med tidligere indsatser - f.eks. vandmiljøplanerne. Alligevel har miljøministeren valgt at gennemføre vandplanerne med et uændret kvælstofreduktionskrav blandt andet ved etablering af efterafgrøder, hvor der langtfra er sikkerhed for effekt.

Miljømålene og effekterne af de iværksatte tiltag er således mildt sagt tvivlsomme, men det er desværre sikkert, at regningen bliver stor, og at det i sidste ende kommer til at koste arbejdspladser - ikke kun i landbrugserhvervet.

Hvad skal der til?
Der er behov for målrettede og ikke mindst holdbare løsninger, der gavner miljøet uden at nedlægge landbrugserhvervet. Et opgør med vanetænkningen er nødvendigt - de lavt hængende frugter er plukket - nu skal der nytænkning til. Mine 10 bedste anbefalinger til den fremadrettede proces er følgende:

  1. Inddrag erhvervet - aktivt og reelt - hvem ved bedre?
  2. Skab et fagligt velfunderet grundlag - "ålegræsværktøjet" skal suppleres osv.
  3. Samfundet har og får behov for mere vandafledning - ikke mindre. Med den planlagte vandløbsindsats vil der komme store problemer med stuvning uden for de udpegede strækninger - planlæg ud fra det
  4. Monitér på ny - når spildevandet er fjernet fra de danske vandløb
  5. Fokusér på målrettede løsninger - ikke handicap af alle landmænd på hele den dyrkede flade
  6. Fokusér på intelligente løsninger - med indbyggede synergier - f.eks. klimatilpasning
  7. Fokusér på de mange lovende løsninger - stenrev, udplantning af ålegræs, muslingeavl, minivådområder, kunstige ådale og mange andre nye og lovende metoder - begynd ude i vandmiljøet
  8. Bring den danske praksis i overensstemmelse med EU's vejledninger
  9. Foretag reelle og grundige konsekvensanalyser - alt andet er urimeligt
  10. Erstat alle berørte landmænd - med afsæt i værdiforringelse af ejendommen

 

Forrige artikel Når ting kan gå galt, går det galt Næste artikel Kommunerne i klemme i vandplanerne