Kommunerne i klemme i vandplanerne

DEBAT: Kommunernes rammer for at gennemføre opgaverne i Miljømålsloven er stadig uklare, og det vanskeliggør en sammenhængende indsats, mener Flemming Lehbert Sørensen, der er natur- og miljøchef i Holstebro Kommune og formand for KTC, Natur og Overfladevand.

Flemming Lehbert Sørensen
Natur- og miljøchef, Holstebro Kommune og formand for KTC, Natur og Overfladevand

Efter flere års relativ tålmodig venten på at komme rigtigt i gang med den individuelle indsats for vandløb og søer står vi i kommunerne med en lidt flad fornemmelse. Det skyldes, at kommunernes rammer for at gennemføre de opgaver, der er beskrevet i Miljømålsloven, stadig er uklare. Det er først nu, hvor staten har beskrevet indsatsen, at det skal fastlægges, hvilken økonomi og hvilke håndtag, kommunerne får til at gennemføre indsatsen.

Lempelse i vandplaner giver kommuner udfordringer
Det er godt, at vandplanerne nu kommer. EU-Kommissionen har pustet Danmark i nakken for manglende fremdrift, og udsendelsen skulle afvente folketingsvalget. Den tidligere regering havde ikke lyst til at sende noget som helst ud. De vandplaner, miljøminister Ida Auken snart sender ud, er lempet en del.

Det giver kommunerne en udfordring, fordi vandløbsindsatsen - den faglige og politisk vanskeligste indsats - næsten kun handler om reduceret vandløbsvedligeholdelse. Indsatsen omkring fjernelse af spærringer og rørlagte vandløbsstrækninger er meget reduceret, når man ser det seneste høringsmateriale.

Svært at få sammenhæng i indsatsen
Niveauet for indsatsen er ikke afgørende for kommunerne. Når vi alligevel er lidt bekymrede, er det fordi, det bliver svært at få sammenhæng i indsatsen. Tiltag for at forbedre de fysiske forhold i nogle af vores vandløb skal formodentlig - som Natura 2000-indsatsen - ske ved anvendelse af EU-natur og miljøordninger. Det skyldes et forståeligt ønske om at bringe Danmarks andel af EU-landdistriktsmidler i anvendelse.

Vi har gentagne gange anført, at kommunerne ude i de enkelte vandløb og naturområder skal lave en sammenhængende og effektiv indsats. Det vil blive besværliggjort, hvis ikke staten laver mere fleksible natur- og miljøordninger end de ordninger, vi har set hidtil.

Sammenhængende projekter giver mest for pengene
Vi ønsker i kommunerne, at det med mindst mulig administration og bureaukrati bliver muligt at lave en sammenhængende indsats for f.eks. en længere vandløbsstrækning, f.eks. fjerne spærringer i vandløbet, åbne rørlagte strækninger og samtidig sikre en fair kompensation til berørte lodsejere.

Hvis vi kan lave sammenhængende projekter, får vi mest for pengene. De kommunale handleplaner skal beskrive en sammenhængende indsats og synergier ved forskellige tiltag, så projekterne kan konkretiseres og efterfølgende sendes i udbud.

Venter spændt på værktøjskassen for indsatsen
Nu ser vi på indholdet og venter fortsat spændt på den statslige værktøjskasse for indsatsen. Vi er spændte på, om værktøjskassen indeholder ordentligt værktøj, som ligger godt i hånden, eller om det er et værktøjssæt af tvivlsomt fabrikat, hvor der mangler vigtige dele.

Vi er bekymrede, fordi vi ikke er sikre på, om vi selv får lov til at bruge det målebånd, der skal bruges, når kommunernes arbejde måles op.

 

 

 

Forrige artikel Vandplanerne – en indgribende indsats uden den ønskede effekt Vandplanerne – en indgribende indsats uden den ønskede effekt Næste artikel Husdyrloven – er der en farbar vej?