Trylleri på topplan

Koncentrat af lederen "Trylleri på topplan" i Jyllands-Posten 31/5 2005. Lobbyvirksomheden for Bilka lykkedes så godt at man nu desværre kun kan gætte på hvilken løsning Connie Hedegaard ville have valgt. Sagen udvider embedsværkets råderum og forringer ministres lyst til at udtale sig i en god demokratisk ånd.

BESLUTNINGEN om Bilka i Horsens var forudsigelig, da ansvaret i sidste øjeblik blev taget fra miljøminister Connie Hedegaard. Lidt kommunal hokuspokus har med ét slag ændret varehusets status til lovlig.

Det A.P. Møller-ejede Dansk Supermarked, som er uden skyld i sagen, kan naturligvis være godt tilfreds med, at man slipper for fordyrende ændringer eller nedrivning, når varehuset nu har fungeret i mere end tre år. For regeringen er det imidlertid en tvivlsom beslutning, som svækker troværdigheden. Med justitsministerens afgørelse vil det fortsat være gratis for kommunalpolitikere at overtræde planloven for at tilgodese nærområdets interesser i private eller offentlige projekter.(...)

Principielt set bør de ulovlige beslutninger standses, inden de bliver til virkelighed, da man næppe kommer nogen vegne med efterfølgende at rejse krav mod politikerne i størrelsen 200 til 300 mio. kr., som det f.eks. har været nævnt i den aktuelle sag. (...)

Lobbyvirksomheden, som skulle gøre toppolitikerne svage i koderne, lykkedes så godt, at man nu desværre kun kan gætte på, hvilken løsning Connie Hedegaard ville have valgt, men den havde nok været konstruktiv uden at gå til yderligheder.

Sagen efterlader hende svækket både i regerings- og partisammenhæng, selv om hun havde en ansvarlig tilgang til sagen. Den rent politiske udgang er stærkt beklagelig, da det stats- og vicestatsministerielle svinkeærinde øger eksperters og embedsmænds råderum og svækker ministres lyst til at handle og tale i god demokratisk ånd.

Forrige artikel Bilka er kamuflage for magtmisbrug Næste artikel Atomkraft er blevet populær