Atomkraft er blevet populær

Koncentrat af lederen "Farvel til fejlplaceret" i Jyllands-Posten 2/6 2005. Nu hvor det er slut med Barsebäck er atomkraft langt om længe ved at blive populært. Endog langt ind i modstandernes rækker.

DET ER SKÆBNENS ironi, at lukningen af det svenske atomkraftværk Barsebäck finder sted, samtidig med at den forkætrede energiform er ved at blive populær langt ind i modstandernes rækker i lyset af de tiltagende problemer, som klimaforandringer medfører verden over.

I tilfældet Barsebäck skal man dog under alle omstændigheder glæde sig over, at lukningen langt om længe er en realitet efter mange trakasserier på tværs af Øresund. Skiftende svenske regeringer trak sagen så meget i langdrag, at det var ved at blive en belastning for et ellers godt naboskab på grund af den sikkerhedsmæssige risiko, værket udgjorde med sin beliggenhed så tæt på København og de tætbefolkede dele af Sjælland.(...)

Mens mange svenskere har et mere afslappet forhold til kernekraft, har den danske debat om at udnytte kernekraft ligget død gennem mange år på grund af overvældende politisk modstand.(...)

Det er en tilfredsstillende udvikling, når miljøforkæmpere bliver opmærksomme på atomkraftens fordele i takt med, at den globale opvarmning i stigende grad virker uoverskuelig. En mere hastig afsmeltning af de arktiske og antarktiske områder og de problemer, den medfører for befolkningen og den øvrige verden, fremmer denne forståelse, selv om affaldsproblemerne er vanskelige at håndtere.

Hvem kan ikke følge den britiske atomkraftmodstander Lloyd Pecks tanker, når han slår til lyd for at bygge flere atomkraftværker for at hindre de hastige og truende klimamæssige forandringer ved polerne, da det f.eks. også kan give en værdifuld respit med hensyn til at udvikle nye og miljøvenlige energiformer?

Det er en konstruktiv tanke, selv om den ikke gennemføres fra den ene dag til den anden.

Nu er det uigenkaldeligt slut med elforsyning fra Barsebäck, men den danske dobbeltmoral bliver hængende i luften, hvor den kan blande sig med den ekstra luftforurening, det medfører, når det forsyningsmæssige tomrum skal udfyldes af el fra olie-, kul- eller naturgasfyrede elværker i Sverige, Polen eller Rusland, samtidig med at vi stadig gerne køber og bruger atomkraftproduceret energi.(...)

På globalt plan giver de begrænsede mængder af fossile brændstoffer som olie, naturgas og kul nogle dystre fremtidsperspektiver. De bliver vanskeligere at udvinde og dyrere at forbruge, og der er endnu ikke udviklet nye energiformer. Da vedvarende energi heller ikke kan opfylde behovet, står atomkraft trods affaldsproblemerne fortsat som det stabile og miljøvenlige alternativ.

Forrige artikel Trylleri på topplan Næste artikel Løkke var faktisk large