Bilka er kamuflage for magtmisbrug

Koncentrat af lederen "Bilka & magt - Statsministerens kamuflage" i Politiken 31/5 2005. Sagen om Bilka handler ikke om habilitet men om favorisering af koncernen Bilka og risikoen for økonomisk tab. Politikergerningen bliver absurd hvis en politiker ikke kan have en generel holdning uden, at det fører til inhabilitet.

DER SKRIVES EN del om høflighedens krise og den stigende aggressivitet i tiden. Men der er nu alligevel områder, hvor vi danskere er meget langt fra at have taget fløjlshandskerne af, og hvor forbløffende mange har svært ved kalde en spade en spade.

Tag nu sagen om Bilkavarehuset i Horsens, der for alvor blev en historie, da vores dengang nyudnævnte miljøminister - i anledning af en klokkeren domstolsafgørelse - anlagde det synspunkt, at lov er lov, og lov skal holdes. (...)

Men nu drejede sagen sig om noget så dansk som en lokalplan i Horsens, og ofrene for lovbruddet - de mindre butikker i området - hører til kernevælgerne i ministerens parti. Her skulle man tro, at vores konservative miljøminister havde en god sag. Ikke sådan at nogen forestillede sig, at et stort varehus ligefrem skulle rives ned, bare fordi det er ulovligt. Men en eller anden konsekvens kunne man da forestille sig, at det ville få, at firma og kommune havde handlet ulovligt.

SÅDAN SPILLER klaveret ikke under den nuværende regering. Ikke overraskende vejer hensynet til en af landets største koncerner, og risikoen for økonomiske tab, tungere end både loven og de småhandlendes skæbne. (...)

Dog ville det klæde regeringsflertallet at ændre den lov, man alligevel ikke vil respektere. Det, som ikke bare er uskønt, men helt og aldeles horribelt, er, at man ikke vedstår, at det var, hvad Connie Hedegaards påståede 'inhabilitet' drejede sig om. (...)

Alle havde så vidst, hvor sagen stod. I stedet har politikere, journalister og eksperter høfligt diskuteret statsministerens rent ud sagt naragtige påstand om, at underkendelsen af Connie Hedegaard har noget med habilitet at gøre. Sagens hovedperson har naturligvis ret i, at politikergerningen bliver absurd, hvis generelle politiske holdninger gør inhabil.(...)

Det mest forstemmende er, at statsministeren formår at få så mange til at tage selv denne papirtynde kamuflage hen over en ren magtdemonstration alvorligt. Vi er stadig meget høflige i lille Danmark. I hvert fald når det gælder Fogh Rasmussens gøren og laden.

Forrige artikel Regeringen er uansvarlig Næste artikel Trylleri på topplan