Spar penge med fleksibelt elforbrug

DEBAT: Samfundet og forbrugerne kan spare mange penge, hvis el-aflæsningen hos forbrugerne gøres timebasseret og intelligent.

Af Anders Stouge
Branchedirektør i Energi Industrien
og
partner Mikael Togeby
Ea Energianalyse A/S

De danske husholdninger kan bidrage betydeligt til at tilpasse efterspørgslen på el til udbudet. Der er nogle helt klare fordele ved, at de danske husholdninger dermed bliver aktive spillere på elmarkedet.

Som samfund kan vi spare en masse ressourcer ved, at husholdninger i de rigtige perioder flytter eller sænker deres forbrug, idet vi undgår, at der investeres i kraftværker, som kun skal være i drift nogle få spidsbelastningssituationer om året.

Endvidere vil det blive muligt at indpasse mere vedvarende energi i elforsyningen, og de enkelte husholdninger kan spare penge.

Forbrugerne kan endnu ikke flytte deres forbrug
Men det sker ikke uden videre, da de danske husholdninger i dag ikke har noget adkomst eller incitament til at flytte rundt på elforbruget, når energisystemet har brug for det.

Der er her behov for at udvikle nogle økonomiske godbidder, som kan anspore forbrugerne og husholdningerne til at interessere sig for deres elforbrug.

Tre forudsætninger skal være opfyldt
For at det kan lade sig gøre at realisere prisfølsomt elforbrug i de danske husholdninger, er der mindst tre forudsætninger, der skal være opfyldt:

1) der skal installeres fjernaflæste elmålere, som måler forbruget på timebasis i alle husholdninger

2) der skal være udviklet kommunikationsudstyr, som gør, at elforbrugende installationer automatisk udkobler eller ændre deres forbrug, når prisen er høj eller indkobler, når prisen er lav

3) og vigtigst af alt skal husholdningerne tilbydes et økonomisk incitament til at flytte elforbruget

Den første forudsætning er godt i gang med at blive indfriet, idet de største elselskaber allerede har eller er i gang med at installere fjernaflæste målere hos deres kunder.

En proces som vil kunne accelereres og udbredes til de mindre elselskaber med de rette incitamenter.

Teknikken er på vej
Den anden forudsætning er ligeledes ved at blive indfriet, idet danske virksomheder som Siemens A/S og Danfoss A/S allerede nu er klar med de første versioner af det kommunikations- og automationudstyr, der skal gør det let for husstandene at reagere på udsving i elprisen.

Den tredje og vel egentlig vigtigste forudsætning er fortsat et stykke fra at blive opfyldt. Med Energi Industrien i spidsen har et konsortium[1] af danske elselskaber og udstyrsproducenter sat sig for at realisere tanken om prisfølsomt elforbrug i de danske husholdninger.

Projektet, der strækker sig ind i 2008, gennemføres med tilskud (PSO) fra Energinet.dk.

De foreløbige resultater af projektet viser, at de danske husholdninger har stor interesse i at flytte elforbruget fra de dyre perioder for at spare penge og for at yde et samfundsmæssigt bidrag.

Hvem skal betale?
Men samtidig viser de foreløbige resultater af projektet, at forbrugerne vil belønnes for deres indsats i et omfang, som ligger langt ud over den besparelse, de kan forvente at få på elregningen.

Dette hænger sammen med, at engrosprisen på el kun udgør ca. en tredjedel af den samlede pris pr. kWh. Resten er moms og afgifter, som ikke varierer med el-prisen.

Spørgsmålet er derfor, hvor det økonomiske incitament til husstandene skal komme fra, og hvem der skal betale for det kommunikations- og automationsudstyr, som skal gøre det let for husstandene at tilpasse el-forbruget til prisen.

En oplagt mulighed er at gøre den el, som forbrugerne vælger fra, når prisen er høj, til en handelsvare. Den systemansvarlige organisation i Danmark (Energinet.dk) tilbyder allerede nu elproducenter betaling for at stille reservekraft til rådighed samt betaling for at slukke for strømmen, når der er behov for det.

Energinet.dk kræver dog, at man kan stille garanti for størrelsen af den mængde el, man stiller til rådighed, når Energinet.dk beder om det.

Udvikling vil fortsætte
Tilsvarende bør der udvikles en model, hvorefter de enkelte elhandelsselskaber kan samle deres privatkunders bidrag til reduktion i efterspørgslen på el og sælge dette som en samlet pakke til Energinet.dk. Mængden af den el, der stilles til rådighed kan garanteres ved at supplere med el-leverancer fra et reservekraftanlæg.

Betalingen, som det enkelte elhandelsselskab modtager fra Energinet.dk, vil kunne bruges til at tilbyde privatkunderne en lavere tarif end de kunder, som vælger at fortsætte med at betale en fast pris for deres el.

Betalingen vil endvidere kunne bruges til at dække de omkostninger, der er forbundet med køb af kommunikations- og automationsudstyr til de enkelte husstande.

Energi Industrien vil i den kommende tid tage initiativ til i samarbejde med Energinet.dk at drøfte mulighederne for at udvikle en sådan model.

Forrige artikel DN: Miljøansvarsdirektivet er ikke godt nok Næste artikel Connie H: Kommunalreformen gavner miljøet