Skal industrien betale for klamme kældre?

DEBAT: Et nyt lovforslag om klimatilpasning sender en stor ekstraregning videre til virksomhederne. Det er ikke retfærdigt, mener DI.

Af Karin Klitgaard
Miljøpolitisk chef, DI

Endnu en ekstraregning til de store vandudledende virksomheder er på vej. Miljøminister Ida Auken har ved Folketingets åbning fremsat et lovforslag, der giver de kommunale forsyningsselskaber udvidede muligheder for at opkræve penge til klimatilpasningsopgaver hos vandforbrugerne.

Klimatilpasningsopgaven er stor og presserende, og derfor er det godt, at der nu tages fat på en mere systematisk kortlægning af oversvømmelsesrisiko med mere. Det er vigtigt, at vi får prioriteret indsatsen, så de midler, der er til rådighed, bliver brugt der, hvor de gør størst gavn. Det støtter DI.

Men når regningen for de nye tiltag ukritisk sendes ud til forbrugerne via vandregningen, så forværrer det bare de problemer, der er i den nuværende afregningsmodel. Miljøministerens eget Spildevandsudvalg påviste i sin rapport for et år siden, at de nuværende regler ikke lever op til forureneren-betaler-princippet. De store vandudledere betaler en alt for stor del af kloakkernes drift og vedligehold. Rapporten peger på en trappemodel, som kan være en løsning, der både bevarer borgeres og virksomheders incitament til vandbesparelser og samtidig i større grad fordeler den samlede regning i forhold til de udgifter, den enkelte udleder.

Behov for ændrede regler
I DI er vi derfor forundrede over, at miljøministeren kan fremsætte et lovforslag, der pålægger de store industrier nye byrder, når hendes eget udvalg klart har anvist andre og mere retfærdige veje til fordeling af den nødvendige klimatilpasningsregning.

Alene den ekstra satsning på klimatilpasning på 2,5 mia. kroner, der blev aftalt med kommuneaftalen, vil betyde en ekstraudgift for Danish Crown på ca. 25 mio. kr. Og den ekstraregning kommer oven i den i forvejen alt for store spildevandsregning, virksomheden modtager i forhold til de udgifter, de giver anledning til. Danish Crown har estimeret denne til ca. 40 til 50 mio. kr.

Der er derfor behov for, at regeringen fremsætter det lovforslag, som ændrer betalingsreglerne for spildevandsbehandling.

 

 

Forrige artikel Vandplanerne kræver borgerinddragelse Vandplanerne kræver borgerinddragelse Næste artikel Fiskeripolitisk selvmål? Fiskeripolitisk selvmål?