Politisk lederskab kan redde markvildtet

DEBAT: Jægerforbundets nye formand, Claus Lind Christensen, vil bygge bro mellem jægerne og de andre grønne organisationer. Første test bliver indsatsen for markvildtet, skriver han.

Af Claus Lind Christensen
Formand for Danmarks Jægerforbund

Allerede i regeringsgrundlaget blev der lagt op til, at der skal gøres en særlig indsats for agerhøne og hare - to arter, der er trængt af det moderne landbrug.

I løbet af de næste par måneder vil vi få et fingerpeg om, hvad de flotte ord fra sidste år i virkeligheden er værd.

Forvaltningsplanerne for agerhøns og harer er netop nu i høring. Ligesom tidligere vil Jægerforbundet også denne gang spille ind med et høringsvar, der giver et godt udgangspunkt for at lade de flotte programerklæringer følge op af målrettet handling.

Det er dog ikke de skrevne ord, der skaber ny og bedre natur. Der skal handling til for at skabe bedre livsgrundlag for markvildtet. To ting trækker i den rigtige retning.

    1. Jægerne har i årevis arbejdet lokalt for at skabe bedre vilkår for markvildtet. Det arbejde skal styrkes, og det, kan jeg som formand for Danmarks Jægerforbund love, vil ske.

    2. Landbruget skal anspores til at gøre mere for markvildtet. Der skal sættes ind på to fronter. For det første en afbureaukratisering og forenkling af landbrugsstøtten, sådan at landbruget i større omfang end nu kan bruge de nuværende muligheder bedre til fordel for vildtet og naturen. For det andet skal det overvejes, hvordan landbrugsstøtten kan ændres, sådan at der reelt bliver flere penge til mere natur i landbruget.

Der skal bygges bro
Jeg vil som nyvalgt formand for Jægerforbundet gøre en indsats for at slå bro over de traditionelle kløfter mellem de grønne organisationer. Det er nye tider i Jægerforbundet - og det vil forhåbentlig også betyde en ny start for samarbejdet mellem Jægerforbundet og de andre grønne organisationer.

Det er mit oprigtige ønske, at alle parter i Vildtforvaltningsrådet, politikere og ministre er klar til at udvise tilstrækkeligt politisk lederskab til at realisere det, regeringen har lagt op til i regeringsgrundlaget omkring harer og agerhøns. Det er nu, vi skal skabe fremtidens løsninger for agerlandets vildt.

I slutningen af september er Jægerforbundet vært ved en konference om markvildt. Her er bl.a. Fødevareminister Mette Gjerskov (S) inviteret. Den dag ser jeg frem til med stor spænding, da vi her vil kunne vise vejen for de beslutninger, der skal tages for at opfylde regeringsgrundlaget.

I Danmarks Jægerforbund er vi klar til at gå forrest i den proces, der nu starter, men vi kan ikke gøre det alene, da alle organisationer og politikere har et ansvar for agerlandets vildt.

Forrige artikel Gode træer bør på finansloven Næste artikel Lad os beskytte dyrelivet i randzonerne