Lad os beskytte dyrelivet i randzonerne

DEBAT: Jægerforbundet er imod adgang til randzonerne, men når det nu er besluttet, så er det vigtigt med dialog om, hvordan man sikrer dyrelivet i zonerne, mener jægernes formand.

Af Claus Lind Christensen
Formand for Danmarks Jægerforbund

Den 1. september 2012 træder ændringen af loven om randzoner i kraft, hvilket blandt andet indebærer tilladelse til, at befolkningen kan færdes i randzonerne.

Friluftsrådet foreslår nu en adfærdskampagne, der skal opdrage folk til at opføre sig ordentligt i randzonerne. Et initiativ, som jeg som formand for Danmarks Jægerforbund finder relevant for at beskytte dyrelivet i randzonerne.

Det er besluttet at give befolkningen lov til at færdes i randzonerne, og derfor vil Danmarks Jægerforbund arbejde med, hvordan vi bedst muligt sørger for optimale betingelser for fugle og markvildtet i randzonerne. Som Danmarks Jægerforbund før har givet udtryk for, er jeg utilfreds med, at befolkningen har fået lov til at færdes langs søer og vandløb. Det stresser dyrelivet, og arter som agerhønen og haren vil blive forstyrret markant. Nu hvor ændringen af loven er besluttet, trods vores indsigelser, vil jeg se til at beskytte dyrelivet i bedst muligt omfang, så en adfærdskampagne er et udmærket initiativ.

Det er afgørende, at befolkningen er bevidst om, hvordan de bedst færdes i disse områder, eksempelvis at hunden skal holdes i snor, at skrald ikke er velkomment, at man udviser ekstra opmærksomhed i dyrenes og fuglenes yngletid og har det for øje, at det er private arealer, men nu opholder sig på. En adfærdskampagne vil forhåbentlig kunne hjælpe dyrelivet og biodiversiteten, og det er mit vigtigste sigte.

Jeg vil derfor meget gerne i dialog med Friluftsrådet, de andre grønne organisationer og landbruget om, hvordan vi sikrer fugle, vildtet og biodiversiteten bedst muligt samtidig med befolkningens færdsel i randzonerne.

Forrige artikel Politisk lederskab kan redde markvildtet Politisk lederskab kan redde markvildtet Næste artikel Drikkevandet skal fremtidssikres Drikkevandet skal fremtidssikres