Ønske: Hurtigere og klarere svar fra Troels Lund

DEBAT: SF's miljøordfører Ida Auken er godt og grundigt træt af forsinkede og snørklede svar fra miljøminister Troels Lund Poulsen (V).

Ida Auken,
Miljøordfører, SF

Lad os begynde med den gode sag - vi er mange, der er ved at være dødtrætte af spin. Især den helt åbenlyse af slagsen. Det er også derfor, en minister kan komme så galt af sted, når en avis får fat i opskriften på, hvordan man i hans ministerium vil klare sig ud af en dårlig sag:

Ved at pakke den ind i to gode. Miljøministeren er altså endt i et stormvejr af den anden verden, fordi han er kommet til at skrive de principper ned, som mange før ham med garanti har benyttet sig af.

Denne gode sag - trætheden af spin - er desværre forbundet med mindst to dårlige sager. Den første er, at fordi den almindelige læser er blevet mere opmærksom på spin, så må der lægges flere kræfter i for at få det til at lykkes.

Svar kommer for sent
Man har altså på fornemmelsen, at der bruges flere og flere midler på kommunikationsrådgivere rundt omkring i ministerierne - måske endda på bekostning af det arbejde, ministeriet ellers skal varetage. I hvert fald har miljøministeriet meget vanskeligt ved at levere på et af deres basisområder.

I Folketingets Miljøudvalg har vi siden valget stillet 270 spørgsmål; heraf er 106 besvaret for sent. Og man fristes til at sige som Enhedslistens Per Clausen i dagens Politiken:

"Hvis han [miljøministeren] hver gang skal vente på to gode sager, før han kan svare, så er det klart, at der er forsinkelser".

Den anden dårlige sag, der følger af, at spin er blevet hverdag, er, at ministrene kan være tvunget til at indtage en mere offensiv stil over for offentligheden. Det kan man læse i Miljøministeriets kogebog, at Troels Lund Poulsen har valgt.


Ubrugelige svar fra ministeren
Denne offensive stil indebærer, at spørgsmål primært skal besvares politisk. Det lyder egentlig fair nok, men når man sidder som modtager af et svar fra ministeriet og først skal læse sig igennem alenlange henvisninger til regeringsgrundlaget og obligatoriske remser over, hvad regeringen allerede har gjort på området, før man får svar på sit spørgsmål, så er det ganske forstyrrende for ens arbejde som folkevalgt.

Dertil kommer, at det af og til resulterer i, at man enten ikke får svar på sit spørgsmål eller har vanskeligt ved at dechifrere de faktuelle oplysninger, som man skal bruge til sit arbejde, fra den politiske indpakning.

Dårlige sager skal ikke sovses ind
Spin er kommet for at blive - det kan der ikke være tvivl om. Men det ville være rart, hvis vi som folkevalgte blev lidt bedre til at sige tingene, som de er - i stedet for at sovse dem ind i gode og dårlige sager.

Jeg vil derfor straks undskylde over for læseren, at jeg i denne klumme sovsede min gode sag ind i to dårlige, og hvis jeg havde en spindoktor, ville han nok sige mig, at jeg skal love, at det aldrig sker igen.

Forrige artikel Fejl ikke at bruge gødning som brændsel Næste artikel Hvem holder du med, Troels Lund?