Hvem holder du med, Troels Lund?

DEBAT: Miljøminister Troels Lund Poulsen har helt uberettiget været ude med riven over for de danske kommuner. Han fasttømrer den fejlopfattelse, at vandløb er skabt til at aflede vand fra landbrugets marker.

Af Verner W. Hansen,
Formand for Danmarks Sportsfiskerforbund

Landmændene klagede i foråret over, at deres marker var drivvåde efter den lange og våde vinter. Nu har miljøministeren så skrevet et hyrdebrev til alle landets borgmestre, hvor han revser kommunerne for ikke at vedligeholde deres vandløb, så vandet hurtigere kan løbe væk fra markerne.

I Danmarks Sportsfiskerforbund er vi helt enige i, at kommunerne skal leve op til vandløbsregulativerne. Men det gør kommunerne allerede. Det er det, der er problemet ved hyrdebrevet fra miljøminister Troels Lund Poulsen (V).

Landbruget har selv skabt problemet
I virkeligheden er ministeren her ude i et ærinde for dansk landbrug, der åbenbart handler om at få snabelen ned i kommunekasserne i form af erstatning, fordi landmændenes marker er blevet våde.

Sagen er, at de oversvømmelser, som mange landmænd klager over, i vid udstrækning er en selvskabt plage.

En af de væsentligste grunde til de våde marker er, at landmændene dyrker tættere på vandløbene, og at mange af disse arealer er sunket netop som følge af dyrkningen. Markerne synker altså stadig længere ned mod vandspejlet, og de bliver dermed meget lettere oversvømmet nu end før.

Denne kendsgerning er beskrevet klart og overbevisende i en af ministerens egne rapporter, nemlig Rapport fra Vandløbsudvalget, september 2004. I samme rapport aflives også myten om, at byernes spildevand og regnvand øger oversvømmelserne.

Snarere har den omfattende dræning en stor del af skylden. Dræningen får netop vandet til at løbe hurtigere ud i vandløbene.

Kommuner skal ikke holde markerne tørre
Det er væsentligt at slå fast, at kommunerne ikke er ansvarlige for at holde landmændenes marker tørre. Kommunerne skal "kun" sørge for at vedligeholde vandløbene efter de fastsatte regler i regulativerne. Og det lever kommunerne helt op til. Ja, ofte går de næsten for langt i deres vedligeholdelsesiver.

Miljøministeren bør koncentrere indsatsen om det, der bliver den virkelige udfordring i forhold til vandløbsvedligeholdelsen i de kommende år - nemlig hvordan vedligeholdelsen bliver droslet ned.

Vandløb skal passe sig selv
Skal vi leve op til vandrammedirektivets mål om god økologisk tilstand, bør man mange steder helt stoppe med at vedligeholde vandløb. Og i de resterende vandløb bør vedligeholdelsen ske endnu mere naturvenligt, end det sker i dag.

Her har miljøministeren virkelig en sag, hvor han kan markere, om han er naturens og miljøets minister, eller han er landbrugets minister.

De våde marker må landmændene selv bære ansvaret for. Det skal vi naturligvis ikke bruge skatteborgernes penge på at imødegå.

Forrige artikel Ønske: Hurtigere og klarere svar fra Troels Lund Næste artikel Fem måder at sikre sundt vand i Danmark