Naturstyrelsen svarer igen på skov-kritik

DEBAT: Naturstyrelsen pynter ikke på sandheden om biodiversiteten i statens skove. Driften er ændret og lagt om som lovet, men det tager tid at se resultaterne, skriver Peter Ilsøe fra Naturstyrelsen.

Af Peter Ilsøe
Vicedirektør, Naturstyrelsen

De tre private skovforvaltere Niels Bjerg, Niels Lundstedt og Jens Kristian Poulsen beskylder i Altinget.dk 15. april (her) Naturstyrelsen for at vildlede læserne af en nyhed, der blev lagt på vores hjemmeside 22. marts.

Nyheden havde overskriften ’Danmarks skove er blevet vildere’ og handlede om konklusionerne i en rapport fra Københavns Universitet, som evaluerer indsatsen for biodiversiteten i de danske skove.

Skovforvalterne mener, at vi i nyheden udlægger konklusionerne fra rapporten forkert, sådan at vi påstår, at biodiversiteten i skovene er blevet langt bedre de seneste år, imens Københavns Universitet i virkeligheden konkluderer, at man ikke kan spore en fremgang, og at Naturstyrelsens indsats har været for ufokuseret til at virke.

Det ærgrer mig, at private skovfolk føler, at vi snyder på vægten. For vores samarbejde om en bedre biodiversitet i skovene er uhyre vigtig for, at vi lykkes. Så jeg vil slå helt fast, at vi på ingen måde forsøger at male billederne af de danske skove skønnere, end de er. Det mener jeg heller ikke, at vi gør i den omtalte nyhed.

For den handler ikke om, at vi kan konstatere, at en masse nye dyr og planter er flyttet ind i skovene. Den handler om, at vi sammen med de private skovejere har gjort de ting, vi har lovet at gøre, for at hjælpe biodiversiteten på vej.

Overskriften kan læses forkert, det erkender jeg, men indholdet beskriver, at vi har lavet urørt skov, ladet træer stå til død og henfald og lavet plukhugst. Hertil kommer, at vi har standset vedligeholdelsen af næsten samtlige dræn på Naturstyrelsens arealer, så flere skovområder bliver våde. I det hele taget har vi påbegyndt en ændring af vores skove i den retning, som er blevet forventet af os. Det synes vi er en god og vigtig nyhed, som der ikke er grund til at pynte på.

Data mangler 
Det er korrekt, at forskerne ikke har sporet en fremgang i antallet af arter i skovene. Men det skyldes, at der ikke findes brugbare data fra 1992, som var udgangspunktet for evalueringen af vores indsats. Det skyldes netop ikke, at man kan spore stilstand eller tilbagegang, som jo er noget helt andet.


Forskerne konkluderer, at indsatsen hidtil har manglet fokus, fordi vi ikke har haft fornødne data om de truede arter. Det bestrider vi ikke. Men faktisk konkluderer forskerne også, at der er en sammenhæng mellem de arealer med truede arter og de indsatser, der er gjort. Trods en overordnet konklusion om manglende viden og dermed manglende fokus, har vi ikke ramt helt ved siden af. Det tager bare mange år og bedre data at dokumentere det videnskabeligt.

Naturstyrelsen kritiseres i Altinget.dk for at tage æren for biodiversitetssikring på private arealer. I den omtalte nyhed beskrives den samlede indsats i forhold til udlæg af urørt skov og særlige biodiversitetsvenlige driftsformer. Den indsats, der er omtalt, er den indsats, der enten er lavet på styrelsens egne arealer eller indsatser, Naturstyrelsen har betalt for på private arealer. Hvis det kan opfattes således, at alle disse arealer er administreret af Naturstyrelsen, kan dette kun beklages. Men faktum er, at danskernes skattekroner har sikret mere naturbeskyttelse i skovene.

Bedre forudsætninger
Vi har fra Naturstyrelsen aldrig lagt skjul på, at der er mange private skovejere, der uden betaling gennem flere generationer har forvaltet deres skove hensynsfuldt, så der fortsat i dag er en spændende biodiversitet på deres ejendomme. Denne indsats er dog ikke medtaget i vores nyhed.

Vi kan altså ikke entydigt sige, om de truede dyr og planter i skovene er på vej frem på baggrund af vores indsats. Vi kan blot konstatere, at vi har sikret forudsætningerne for mere biodiversitet i skovene, end vi ellers ville have haft. Men som forskerne skriver, så tager det mere end de tyve år at konstatere en fremgang. Det lægger vi ikke skjul på.

Forrige artikel Fra lineær til cirkulær økonomi – fra affald til ressourcer Fra lineær til cirkulær økonomi – fra affald til ressourcer Næste artikel Verdens Skove: Naturen i højsædet