Naturen har brug for nyt grønt samarbejde

DEBAT: Elementerne i en naturplan skal kunne overleve mange år og skiftende regeringer. Derfor er der brug for et nyt grønt samarbejde, mener jægernes formand, Claus Lind Christensen.

Af Claus Lind Christensen
Formand for Danmarks Jægerforbund

Netop nu tegner konturerne sig til et nyt samarbejde til gavn for naturen.

Det nye samarbejdsmønster, vi har set i forbindelse med arbejdet i og omkring Natur- og Landbrugskommissionen og i forbindelse med miljøministerens vandtopmøde, lover godt for fremtiden.

Lad os fortsætte ad den vej!

Hvorfor er jægerne overhovedet interesserede i det?

Fordi det er hele naturen med alt, hvad der findes af fugle og pattedyr, som ligger jægerne og Jægerforbundet på sinde. Fuglene og pattedyrene er alle led i en fødekæde - og hvordan dyrelivet trives, afhænger i høj grad af det, der ellers er i naturen af træer, buske, blomster og anden vegetation. Flora og fauna hænger uløseligt sammen - også som jægerne ser det.

Skal der skabes velgennemtænkte og langtidsholdbare løsninger for naturen i Danmark, skal der være tale om løsninger, som ikke bare ændres af politiske kastevinde.

Vi er meget opmærksomme på, at elementerne i Naturplan Danmark om forbedringerne for agerhøns og harer skal være så robust formuleret, at de kan overleve i mange år - også under skiftende regeringer.

Plan kræver enighed
Jeg er som formand for Danmarks Jægerforbund - landets næststørste grønne organisation - glad for, at arbejdet hen imod en fælles plan for den danske natur nu er sat på skinner. Indtil videre synes der at være en glædelig bred opbakning til ønsket om såvel naturmæssig som økonomisk bæredygtighed i landbruget.

Jeg tror på, at Natur- og Landbrugskommissionen kan blive et effektivt politisk redskab til forandringer og forbedringer. Det forudsætter dog evne og vilje til at strikke den helt rigtige plan for naturen sammen - og det kræver enighed på tværs af politiske partier og grønne organisationer.

Der skal ikke være tvivl om, at vi i Danmarks Jægerforbund vil gøre vores bedste for at skabe - og deltage i - det samarbejde, der skal til for at bane vejen for varige løsninger. Vi er klar til at sætte os fordomsfri til forhandlingsbordet for at finde kompromisser - for er viljen til kompromisser ikke til stede, bliver udfaldet så sikkert som amen i kirken. Så bliver det biodiversiteten og naturen, der taber.

På miljøministerens vandtopmøde i september blev der vist en vej for samarbejdet, som jeg både tror og håber, at vi alle kan og vil betræde. Det kan vi alle få glæde af - glæden vil bestå i at sikre, at naturen bliver den allerstørste vinder.

Vi er parate til en ny start for samarbejdet for mere og bedre natur!

Forrige artikel Naturpleje skaber debat Næste artikel Drop vanetænkningen og tal sammen Drop vanetænkningen og tal sammen