Når vi får nationalparkerne...

DEBAT: Friluftsrådet hilser nationalparkerne velkommen. Håbet er, at disse får flere ejere, så der er flere om at tage vare om og styre parkerne.

Af Lars Mortensen
Formand, Friluftsrådet

Rygterne om, hvor de første nationalparker i Danmark kommer, svirrer vedvarende. Endnu har vi ikke fået nogen definitive udmeldinger fra politikerne, for også de er klar over, at det er et emne, der optager folk.

Forhåbentlig bliver der sat navn på tre, fire eller fem nationalparker fra starten. Det har Friluftsrådet bl.a. ønsket, for derved får vi fra starten mulighed for at etablere et netværk omkring den proces og udvikling, der skal ske i de pågældende områder.

Nedsæt følgegruppe
Netop derfor vil jeg også gentage Friluftsrådets vedholdende opfordring til miljøministeren om, at der skal nedsættes et nationalt Nationalparkråd til at diskutere og følge udviklingen af Danmarks nye nationalparker. Den koordination og det overblik er der behov for.

Friluftsrådets interesse har hele tiden været, at nationalparkerne skulle være et fælles anliggende. På den baggrund fik Friluftsrådet held med, at der i pilotfasen blev oprettet en national følgegruppe med repræsentanter fra grønne organisationer, landbruget, turismen og myndighederne samt de lokale pilotprojekter. Den netop vedtagne lov følger stort set den nationale følgegruppes anbefalinger.

Nationalparkerne er et af de vigtigste naturbeskyttelsesinitiativer i nyere tid, og vi skal finde en balance, hvor vi får plads til alle de forskellige interesser, der er i det danske landskab. Friluftsrådets folk er klar til den udfordring.

Et godt grundlag
Udviklingen af konceptet for danske nationalparker tog 4½ år. Friluftsrådet har økonomisk bidraget med 22 mio. kr. af tips- og lottomidler til Friluftslivet.

Vores medspil, både politisk og økonomisk, har medført, at vi i dag står med et godt felt af parker. Da vi gik ind i processen, var der tale om blot 2-3 pilotprojekter, og der blev 10! Vi har undervejs oplevet et utroligt engagement, ikke mindst på lokalt plan blandt vore frivillige og andre ildsjæle.

På landsplan har der været et godt samarbejde organisationerne imellem. Der er blevet lavet mange undersøgelser og inddraget mange borgere og organisationer, og alle de resultater bør bruges i de kommende nationalparker. Der bliver masser af opgaver at tage fat på.

For Friluftsrådet er det vigtigt, at nationalparker ikke blot præges af statens arealer og forvaltning, men at der er flere ejere, en bred styring og en fælles ånd om at få parkerne til at blive noget helt specielt.

Friluftsrådet fik begrebet nationalpark på dagsordenen. Vores ambition var og er, at danske nationalparker skal give befolkningen naturglæde, stolthed, identitet og gode oplevelser. Det er nu op til de første områder at vise, at det rent faktisk og praktisk kan lade sig gøre.

Det vigtigste er, at nationalparker kommer til at gøre en forskel - for naturen og for menneskene.

Forrige artikel Træmarkedets sorte får forsøger at bremse regnskovsinitiativ Næste artikel Træimportør afviser kritik