Træmarkedets sorte får forsøger at bremse regnskovsinitiativ

DEBAT: Nepenthes anklager den internationale tømmervirksomhed DLH for hykleri, fordi de afviser danske særregler med, at man bør vente på EU. De har selv bekæmpet fælles EU-regler for år tilbage, skriver Tove Maria Ryding.

Af Tove Maria Ryding,
Formand for Nepenthes

30 virksomheder og organisationer har i et fælles brev til Connie Hedegaard opfordret ministeren til at lave en lov, som forbyder danske virksomheders handel med illegalt træ.

Opfordringen har fået Connie Hedegaard til at overveje mulighederne for en særlov. Dette skift i kurs er glædeligt og længe ventet, da det er en oplagt konservativ mærkesag at sikre lovlighed og lige konkurrencevilkår på det danske tømmermarked.

Forslaget har dog fået stor kritik fra træmarkedets sorte får, tømmergiganten DLH, som advarer virksomheder mod at støtte forslaget.

Men DLH er selv flere gange blevet fanget med ulovligt tømmer mellem hænderne, og det er mildest sagt skamløst, at de nu kæmper imod en lov.

Det er rent hykleri
Når DLH samtidig foreslår, at der i stedet indføres EU-lovgivning på området, er det udtryk for rent hykleri. DLH arbejdede nemlig aktivt imod bindende regler på EU-niveau, da sagen for nogle år siden var på dagsordenen.

Nu, hvor debatten om bindende regler er lagt i syltekrukke, er det ufarligt for DLH at foreslå en sådan EU-lovgivning.

DLH argumenterer desuden for, at frivillige aftaler er løsningen. Men i april i år fremsatte Nepenthes et forslag til DLH's generalforsamling om, at virksomheden frivilligt skulle sikre sig mod handel med ulovligt tømmer senest i år 2010.

At DLH stemte imod forslaget, viste tydeligt, at de ikke frivilligt har tænkt sig at standse sin handel med ulovligt tømmer.

Derfor kan det ikke tages seriøst, at DLH påstår, problemet kan løses gennem frivillighed. De virksomheder som frivilligt gør noget for at løse problemet, mener jo, det er svært at konkurrere med virksomheder som netop DLH.

Sagen bliver ikke bedre af, at DLH i et brev til en række danske tømmervirksomheder advarer imod at støtte lovgivning imod ulovlig tømmerhandel og i stedet opfordrer til afholdelse af en temadag om emnet.

Her er det vigtigt at huske, at illegal tømmerhugst er et stort problem for verdens ulande, som hvert år mister store naturværdier og dertil 15 mia. dollars i tabt fortjeneste på grund af tømmerhæleri.

At foreslå en temadag i stedet for lovgivning er en direkte latterliggørelse af ulandenes alvorlige problemer.

Svært at konkurrere på marked med hælervarer
Vi behøver en lov, som kan sætte en effektiv stopper for den ulovlige handel med tømmer. Det kan sagtens lade sig gøre.

De sidste 15 år er der lavet gode globale instrumenter, som dokumenterer lovlighed. Flere danske virksomheder har for længst fået styr på deres leverandører og handler i dag kun med lovligt træ.

Men disse virksomheder har svært ved at konkurrere på et marked, som bugner af hælervarer.

Vores budskab til Connie Hedegaard er enkelt. Lad dig ikke påvirke af DLH, som blot ønsker at beskytte sin egne beskidte handelsmetoder. Lyt i stedet til de mange danske virksomheder, som sætter etik over profit.

Forrige artikel Skrot forslaget om kul på Avedøre 2 og Skærbækværket Næste artikel Når vi får nationalparkerne...