Kommunerne hjælper staten med vådområder

DEBAT: Kommunerne hjælper Naturstyrelsen med deres vådområder. Men vi savner de samme vilkår, som staten har, skriver Flemming Lehbert Sørensen, KTC.

Af Flemming Lehbert Sørensen
Formand KTC, Natur- og Overfladevand 

Miljøministeriet og KL indgik i 2009 en aftale om, at kommunerne skulle etablere over 100 vådområder frem til 2015. Med finansloven for 2012 og 2013 skal staten realisere en mindre supplerende indsats.

Kommunerne har hjulpet staten godt i gang. Kommunerne har de fleste steder anvist staten de 'back up'-projekter, som kommunerne har gennemført indledende undersøgelser for. Det betyder selvfølgelig, at kommunerne skal længere ned på 'listen' i næste runde og således også får en større udfordring med at finde og lave de næste vådområdeprojekter.

Vi hjælper naturligvis gerne Naturstyrelsen med de statslige vådområder, men vi kunne godt ønske os, at vi fik de samme rammebetingelser for at gennemføre de kommunale projekter. Der tænkes her især på muligheden for at 'overimplementere' indsatsen i de områder, hvor de naturgivne forhold tilsiger det.

Vi har eksempler på, at kommunale projekter må skæres ned i størrelse for ikke at overskride rammerne for kvælstoffjernelse og økonomi. Dermed får vi en mindre og dyrere kvælstoffjernelse, end vi kunne have opnået.

Rigide rammer 
Vi har i kommunerne forståelse for, at staten laver langt mere operationelle rammer for den statslige vådområdeindsats - det skyldes et ønske om at få anvendt Landdistriktsmidlerne, der ellers var allokeret til Natura 2000-indsatsen, som staten er to år forsinket med. Men det er frustrerende, at vi i kommunerne skal lave vådområder underlagt meget rigide rammer for størrelse - og dermed for både økonomi og kvælstofeffekt. Især fordi de ekstra vådområdemidler kunne have været brugt til, at kommunerne kunne overimplementere ligesom staten ved at etablere områder med naturlig og optimal størrelse. Det ville samlet set have gjort den kommunale vådområdeindsats mere omkostningseffektiv.

På trods af de noget vanskelige vilkår for vådområdearbejdet står det nu klart, at kommunerne har leveret varen. Kommunerne lever fuldt ud op til den aftale, der er for vådområdeindsatsen. Fremdriften er rigtigt god. 39 ud 122 projekter er ansøgt på 17 måneder siden ultimo 2010. Kommunerne har således 44 måneder til at ansøge om de resterende 83 projekter.

Indsatsen for P-ådale blev iværksat uden om den overordnede planlægning i vandplaner og kommunale handleplaner. I kommunerne er vi meget tilfredse med, at fremdriften også her er rigtig god.

Konklusionen er, at kommunerne på trods af et vanskeligt og usmidigt set-up for indsatsen har været i stand til at lave vådområder med en fremdrift, der er ganske imponerende, hvis man sammenligner med tidligere vådområdeindsatser (Vandmiljøplan I og II). Det er en selvfølge, at vi hjælper Naturstyrelsen - men savner samme arbejdsvilkår.

 

 

Forrige artikel Skal kommunerne have nye miljøopgaver? Næste artikel Kommuner bør beholde vådområde-indsats