KL: Vi skal tale affald nu

DEBAT: Hvis regeringen vil have forenklet de kommunale affaldsregulativer, kræver det klare signaler fra regeringen - inden arbejdet starter.

Af Eske Groes,
kontorchef, KL

Regeringens planer for hvordan affaldssektoren skal organiseres har været annonceret af flere omgange siden 2004, uden der er kommet nogle konkrete forslag på banen.

KL og Affald Danmark sætter nu fokus på debatten med et idéoplæg om fremtidens affaldssektor.

I vores idéoplæg rejser vi følgende, vigtige emner.

Virksomheder med mindre mængder affald skal kunne aflevere dette på de kommunale genbrugspladser. Vi mener, at gebyrerne herfor skal afspejle den service, brugeren får, og at krydssubstituering skal undgås.

Derfor skal vi i gang med at se på, hvordan sådan et gebyr kan skrues sammen. Kommuner og affaldsselskaber er allerede i gang med at udforme lokale løsninger.

Stadig mulighed for kommunal ordning - hvis virksomhederne vil
Det genanvendelige erhvervsaffald skal liberaliseres, og vi mener desuden, at virksomhederne stadigvæk skal have mulighed for at blive omfattet af den kommunale ordning, hvis de ønsker det.

For at regulere det liberaliserede affald, skal der udarbejdes et nationalt retsgrundlag. Her er det for eksempel en udfordring at definere, hvilke former for behandling, der skal ses som genanvendelse. Det er en svær øvelse, og der er ingen grund til at vente med at sætte dette arbejde i gang.

De kommunale affaldsregulativer skal harmoniseres. Det er samtidig vigtigt, at kommunerne selv kan bestemme ordninger og serviceniveau.

Sammenlægning af kommunerne er en enestående chance for at få gennemarbejdet de kommunale regulativer og for at få forenklet reglerne på affaldsområdet.

Uden klare meldinger - ingen harmonisering
Vi er sikre på, at de nye kommuner får nogle gode regulativer, men uden klare meldinger fra starten, er det svært at harmonisere og forenkle dem.

Farligt affald er i praksis liberaliseret, men hvem har ansvaret for at sikre den nødvendige behandlingskapacitet?

Og hvordan sikres en tilstrækkelig kontrol med affaldsstrømmene?
Alt dette kan der læses mere om i vores idéoplæg.

Forbrændings- og deponeringssektoren dækkes ikke af vores idéoplæg, da der ikke var enighed i branchen. Men også her er det vigtigt at få afklaret rammer og vilkår. Derfor har KL sammen med DI og Affald danmark henvendt sig til regeringens embedsmandsgruppe for at få gang i en dialog - også på disse områder.

 

Forrige artikel Kvalitetsreform kan skabe bureaukrati Næste artikel DI: Slut med at skubbe affaldsreform