DI: Slut med at skubbe affaldsreform

DEBAT: Europa-Parlamentet skal snart førstebehandle affaldsdirektivet, derefter skal vi have en dansk affaldsreform, siger DI's miljøchef.

Af Bjarne Palstrøm,
Miljøchef, DI

Serviceeftersynet af affaldssektoren har efterhånden strakt sig over mange år. Vi mener ligesom KL, at det er på høje tid, hvis synergieffekten mellem kommunalreformen og en modernisering af affaldssektoren skal høstes.

Vi ser gerne affaldsregulativerne harmoniseret på tværs af kommunerne og helst udformet så ens, at virksomheder med produktion i flere kommuner ikke oplever det som unødigt bureaukratisk.

DI, KL og Affald Danmark har i fællesskab opfordret regeringen til at gøre noget ved de områder, hvor der allerede er bred enighed om at foretage ændringer.

Det gælder for eksempel hele området for genanvendeligt affald fra virksomheder. Det vil betyde både mindre bureaukrati for virksomhederne og sikre en mere optimal behandling af affaldet.

Vi har opstillet to centrale krav til den kommende reform:

1) Der skal gennemføres en klar adskillelse af myndigheds- og driftsherreopgaver.

2) Rammerne om sektoren skal indrettes så offentlige og private anlæg stilles så lige som muligt. Vi mener bedst dette opnås gennem en selskabsgørelse og gerne i form af aktieselskaber.

Detaljer skal ikke skille os
Den bekymring, RenoSam giver udtryk for i forhold til skraldemandens tømning af affaldssække, der er fyldt for meget, kan nok løses. De reelle problemer i sammenblandingen mellem myndigheds- og driftsopgaver er derimod en uigennemsigtig og uklar administration af affaldsreglerne.

Det gør det muligt at tilgodese egne virksomheder på bekostning af miljø- og prismæssigt bedre løsninger - og regningen den lander hos affaldsproducenten.

Revisionen af EU's affaldsrammedirektiv har skabt bekymring for forbrændingssektorens fremtid og delvist været anvendt som argument for at udskyde reformer i Danmark. Vi mener ikke, der er grund til at vente med at gennemføre de initiativer, hvor der var bred enighed i affaldsudvalget om, at en modernisering af reglerne er påkrævet.

Når EU's affaldsrammedirektiv snart er gennem førstebehandlingen, ved vi, hvilken retning EU-reglerne for forbrænding bevæger sig. Herefter ser vi frem til, at vi kommer videre med drøftelserne om organiseringen også på dette område.

Forrige artikel KL: Vi skal tale affald nu Næste artikel KL: Miljøminister tager fejl om krav til spildevand