KL: Miljøminister tager fejl om krav til spildevand

DEBAT: Det er forkert, at kommunerne skal sørge for at rense spildevand inden 2012, mener Bjørn Dahl og modsiger dermed miljøministeren.

Af Bjørn Dahl
Borgmester og formand for KL's Teknik- og Miljøudvalg

I et brev til alle kommuner kritiserer Miljøministeren kommunerne for, at kommunerne ikke bringer rensningen af spildevand i det åbne land i orden efter en frist, som ministeren angiver til at være år 2012.

Hvad er rigtigt?
Det er rigtigt, at der er en pligt for kommunerne til at udarbejde en spildevandsplan, der skal indeholde et konkret forslag til at forbedre spildevandsrensningen i det åbne land efter regionplanens retningslinier.

Det peger ministeren på i sit brev til kommunerne. Her er jeg enig med ministeren. Det er ikke godt nok, når der er kommuner, der ikke har lavet en sådan plan.

Hvad er forkert?
Der er ikke i dag nogen tidsfrist for, hvornår kommunerne skal have ordnet alle de husstande, der er i det åbne land, og som skal have renset deres spildevand.

Det er altså forkert, når ministeren i brevet til alle kommuner skriver, at kommunerne skal overholde en tidsfrist for den konkrete rensning, der hedder år 2012.

Ministeren har altså ret, hvad angår planerne. Ministeren tager fejl, når det drejer sig om, hvornår løsningerne i det åbne land skal være gennemført helt konkret.

Hvad har ført miljøministeren på afveje?
Fristen med år 2012 fremgår af Miljømålsloven, der implementerer vandrammedirektivet. Men det fremgår udtrykkeligt af reglerne, at fristen knytter sig til det indsatsprogram, som den kommende vandplan skal indeholde. Fristen gælder altså de indsatser, der vil blive indeholdt i vandplanen. Vandplanen er ikke udarbejdet, og den er slet ikke godkendt endnu.

Indtil vandplanen foreligger med udgangen af 2009, er det altså vigtigt at holde fast i, at hverken miljøbeskyttelsesloven eller spildevandsbekendtgørelsen indeholder frister for gennemførelse af renseløsninger i det åbne land.

Forslag til fælles handling
Det er hverken korrekt eller fair på nuværende tidspunkt at melde så hårdt ud imod kommunerne, som det er sket i ministerens skrivelse til alle kommuner.

Skal vi nu ikke lige citere reglerne korrekt, og så i fællesskab få skabt gode, afbalancerede vandplaner, som er klar med udgangen af 2009.

Derefter skal kommunerne nok lægge sig i selen for at få gennemført de konkrete projekter, som vandplanen peger på. Herunder projekter på spildevandsområdet.

Forrige artikel DI: Slut med at skubbe affaldsreform Næste artikel Miljøminister til kommuner: I skal være klar Miljøminister til kommuner: I skal være klar