Miljøminister til kommuner: I skal være klar

DEBAT: Miljøministeren går i rette med KL omkring kommunernes forpligtelser i forhold til få forbedret spildevandsreningen på landet.

Af Connie Hedegaard,
Miljøminister (K)

Jeg har skrevet et brev til kommunerne i Danmark, hvor jeg opfordrer dem til at komme videre i arbejdet med at forbedre spildevandsrensningen i det åbne land - for at sikre et bedre vandmiljø i vores søer og vandløb.

Det har været nødvendigt, fordi en redegørelse fra Miljøstyrelsen dette efterår har vist, at selv om mange kommuner er godt i gang, er der desværre også en lang række kommuner, der halter bagefter.

Nogle kommuner har endnu ikke vedtaget en spildevandsplan, som de har pligt til - andre kommuner har en tidsplan for implementering af forbedringer, der strækker sig godt udover 2016.

Sagen er at Folketinget allerede i 1997 vedtog en lovændring for at sikre en forbedret spildevandsrensning i det åbne land. Det skete fordi udledningen af spildevand fra det åbne land blev vurderet at være en væsentlig årsag til manglende opfyldelse af målsætningen for vandløb og søer.

Der er ingen tvivl - kommunerne skal i gang
Lovændringen betyder, at kommunerne, med udgangspunkt i amternes regionplaner, skal udarbejde en spildevandsplan, der inkluderer en plan for en forbedret spildevandsrensning i det åbne land. 

Bjørn Dahl, formand for KL's Teknik- og Miljøudvalg, erkender, at det ikke er godt nok, at der er kommuner, som ikke har lavet deres spildevandsplaner.

Dog stiller han spørgsmålstegn ved, om vandrammedirektivets tidsfrister gælder allerede nu for spildevandsudledninger i det åbne land.

Der hersker ikke tvivl om, at der skal sættes ind overfor udledningerne i det åbne land, dette er allerede besluttet af Folketinget. I min optik hersker der heller ikke tvivl om, at hvis disse forbedringer ikke er iværksat, inden vandplanerne skal udarbejdes, kommer tiltagene i det åbne land til at fremgå af disse vandplaner.

Nogle kommuner skal stramme op
Vandplanerne skal vedtages med udgangen af 2009, og tiltagene i planerne skal være iværksat med udgangen af 2012. I forbindelse med revisionen af spildevandsbekendtgørelsen i 1999 var der en forventning om, at indsatsen kunne gennemføres over ti år.

Derfor mener jeg, at vandrammedirektivets generelle frist i 2012 både er  overkommelig og fair.

Under alle omstændigheder går det ud over vandmiljøet, at nogle kommuner ikke er kommet længere de sidste ti år.

De fleste kommuner har fornuftige tidsplaner til gennemførelse af indsatsen, men der er behov for, at de kommuner, der enten helt mangler eller har meget lange tidsplaner, får strammet indsatsen op.

Forrige artikel KL: Miljøminister tager fejl om krav til spildevand Næste artikel Affaldsselskaber: Nej til ensretning af regler