K: Regeringen bekæmper partikelforurening

DEBAT: IMV-rapport. De Konservatives miljøordfører forsikrer, at regeringens lovforslag om miljøzoner vil bekæmpe partikelforureningen.

Af Christian Wedell-Neergaard,
miljøordfører (K)

Det er godt, at IMV nu kommer med en rapport, der endnu en gang sætter fokus på luftforureningen med partikler og de initiativer, der kan iværksættes for at nedbringe denne sundhedsskadelige forurening. Personligt anser jeg partikler for at være et af de væsentligste miljøproblemer, som endnu ikke er løst tilfredsstillende.

Vi konservative er helt enige i, at der skal gøres noget ved problemet, og det er vi allerede i fuld gang med. Der arbejdes på højtryk. Det er altid vanskeligt at finde den rigtige model, men det er vigtigt, at man inddrager den sidste nye viden på området. 

Fra i år har vi afsat 300 mio. kr. til at fremme partikelfiltre på lette dieselkøretøjer, og vi ser allerede nu en betydelig stigning i antallet af dieselpersonbiler, der bliver solgt med filter.

Krav til varebiler – en mulighed
IMVs rapport understreger blandt andet, at nedslaget i registreringsafgiften for lette dieselkøretøjer med filter var en god ide - samfundsøkonomisk set, men også, at vi skal arbejde videre med at udbrede filtre på dieselkøretøjer - både herhjemme og igennem EU.

I dette efterår fremlægger regeringen et lovforslag om indførsel af miljøzoner i de største byer med krav om partikelfiltre på lastbiler og busser. Miljøzoner vil reducere partikelforureningen fra trafikken med knap en tredjedel, og vil således have betydeligt større effekt end en fremskyndelse af filtre på alle nye dieseldrevne person- og varebiler.

Lovforslaget om miljøzoner indeholder i øvrigt også mulighed for at stille krav til varebiler.

Jeg lægger meget vægt på, at vi nu får en løsning på spørgsmålet om miljøzoner og begrænsning af partikler i byerne, og derfor gælder det om at finde en realistisk løsning. Kan det kombineres med at Danmark bliver et forgangsland på området med mulighed for eksport af viden og teknologi, vil det være endnu en gevinst.

 

Forrige artikel Import af affald bliver hverdag Næste artikel Ejendomsret og marked – beskytter miljøet