Import af affald bliver hverdag

DEBAT: Vi kan lige så godt vænne os til at import af affald bliver et grundvilkår på grund af EU, skriver formanden for RenoSam.

Af Vagn Larsen, 
formand for RenoSam

Vi hilser en debat om den fremtidige organisering af affaldsområdet
velkommen. Formålet med den kommende debat om en omorganisering af affaldssektoren må dog være, at de reformer, der sættes i søen, skal stille borgere og virksomheder endnu bedre end i dag. Alt andet vil være meningsløst.

Det må også være et krav, at vi må have en sikkerhed for, at
reformer af verdens mest velfungerende affaldssektor vil medføre forbedringer og ikke forringelser. For at tage et billede vil vi ikke have byttet gode velfungerende skinner ud med noget dårligt faldefærdigt bras.

RenoSam ønsker ikke forandring for forandringens skyld. RenoSam ønsker forandring, der kan sikre bedre, mere miljørigtig og billigere løsninger.

Hvis liberalisering af dele af sektoren kan bidrage til en sådan udvikling – ja, så vil RenoSam gerne forandringen. Djævlen ligger dog gemt i detaljen. En ting er programerklæringerne, noget andet er den praktiske dagligdag, der skal få affaldet flyttet væk fra gaderne og sikre en miljømæssig optimal behandling.

K: Starter central debat
Den debat om import af affald, som Wedell-Neergaard rejser, er helt central for en fremtidig indretning af affaldssektoren. Import og eksport af affald til forbrænding hænger uløselig sammen med spørgsmålet om liberalisering af erhvervsaffaldet til forbrænding.

Udkast til EU's affaldsrammedirektiv ligger op til en liberalisering - import og eksport af erhvervsaffald til forbrænding vil sandsynligvis blive et fremtidigt grundvilkår.

Det må og skal vi forholde os til, hvilket RenoSam da også har gjort. Vi har fremlagt et debatoplæg om fremtidens affaldsforbrænding og fremtidens deponering.

Vi ønsker at holde fast i flest mulige gevinster ved den meget velfungerende forbrændingssektor i Danmark. Alle borgere skal have sikkerhed for, at de også i fremtiden kan komme af med deres affald på basis af et nonprofit-princip. Det bør kommunerne også i fremtiden være garant for.

Virksomhederne bør derimod frit kunne vælge, hvilket godkendt forbrændingsanlæg de vil benytte. I RenoSams fremtidige forbrændingsmodel er import ikke en hindring - import vil være et grundvilkår.

Tænk helhedsorienteret
RenoSam ser meget frem til en ordentlig og saglig debat om affaldssektorens fremtid. Debatten er dog kompleks, for den handler ikke kun om affald og miljøpolitik, men også om energi, klima og erhvervspolitik. Behandlingen af affald foregår i forbundne kar. Rører man i den ene gryde (genanvendelse), vil det få betydning for temperaturen i de andre gryder (forbrænding, deponering, genbrugspladser, adskillelse af myndighed og drift osv.).

Det er afgørende, at man kan spille på alle strenge for at kunne løse opgaven om affald enkelt og effektivt. Vi har således brug for en helhedsorienteret tilgang til reformerne på affaldsområdet.

 

Forrige artikel K-ordfører: Gavnligt at importere affald Næste artikel K: Regeringen bekæmper partikelforurening