Hvordan skal naturen reddes Connie?

DEBAT: Danmarks Naturfredningsforenings præsident savner svar på, hvordan regeringen vil stoppe nedgangen i naturens mangfoldighed inden 2010.

Af Ella Maria Bisschop-Larsen,
Præsident for Danmarks Naturfredningsforening

Miljøministeren opfordrede i sin nytårshilsen alle borgmestre i Danmark til at passe på truede dyr og planter. Ministeren ønsker at gøre opmærksom på den store opgave kommunerne står overfor på naturområdet, når de fra årsskiftet har overtaget ansvaret for naturbeskyttelsen i det åbne land.

Ministeren ønsker især at sætte fokus på beskyttelsen af de arter, som er svækket eller ligefrem truet.

Baggrunden er at Danmark - som andre lande - har forpligtet sig til at nå et ambitiøst mål og at nedgangen i den biologiske mangfoldighed skal stoppes senest i 2010. Det er en stor opgave, som miljøministeren mener, skal løses i et samarbejde mellem staten, kommunerne og offentligheden.

Danmarks Naturfredningsforening synes, at ministerens nytårskort til landets nye kommuner med billede af en truet art er et sjovt og tankevækkende initiativ. Foreningen håber snart at se, hvilke seriøse initiativer regeringen vil tage for at stoppe nedgangen i naturens mangfoldighed.

Kun tre år til målsætning skal være opfyldt
Danmarks Naturfredningsforening mener ligesom de andre grønne organisationer, at 2010-målet er en milepæl for europæisk og dansk naturbeskyttelse. Målet indebærer nemlig, at naturens tilbagegang skal være standset inden år 2010.

Der er kun tre år til, at det mål skal være nået. Det er meget kort tid, og Danmarks Naturfredningsforening ser to store og vanskelige udfordringer for regeringen, hvis Danmark skal nå målet.

For det første at iværksætte de nødvendige handlinger i form af beskyttelse, pleje og genopretning af natur. Og for det andet at dokumentere naturens tilstand og udvikling så godt, at vi efter 2010 kan vurdere, om Danmark nåede målet.

75 procent af naturen er ubeskyttet
Med kun 3 år til at nå målet, mener Danmarks Naturfredningsforening, at der er brug for konkrete initiativer. Danmark har mistet enorme naturværdier, og vi er forpligtet til at passe på den natur, vi har tilbage - alle steder i Danmark.

Vi påskønner regeringens bestræbelser på at sikre den del af den danske natur, som vi har forpligtet os til over for EU.  Men omkring 2/3 af Danmarks naturareal er ikke omfattet af international beskyttelse. 2010 - målet vedrører hele den danske natur.

De grønne organisationer har i fællesskab i begyndelsen af januar sendt et brev til miljøministeren med konkrete og konstruktive forslag til handling.

 

Forrige artikel EU-program mangler opbakning i ministerier Næste artikel DI: Behov for flere reformer af vandsektor