EU-program mangler opbakning i ministerier

DEBAT: Program for kemikalier i bl.a. miljøet, målt i blod, urin og hår, er undervejs i EU, men DK har ikke taget stilling til deltagelse.

Af Lisbeth E. Knudsen,
professor i folkesundhed, Københavns Universitet


Et program for måling af udsættelser for kemikalier i miljø og fødevarer, målt i blod, urin og hår, er undervejs i EU. Danmark har ikke taget stilling til, om man vil være med - og det er miljøministerens og sundhedsministerens resort.

EU har de sidste 7 år arbejdet med en handlingsplan for miljø og sundhed med det formål at udvikle værktøjer for at forbedre EU-borgeres sundhed og for at forbedre miljøet. Programmet måler udsættelse for kemikalier i blod, urin og hår, men Danmark har ikke taget stilling til, om man vil være med - det er miljø- og sundhedsministerens resort.

Hår, urin og blod fra børn i 6-årsalderen
Handlingsplanen har en del, som omhandler overvågning af befolkningens udsættelser gennem målinger i blod, urin med mere - det vil sige biomonitering.

En arbejdsgruppe i EU har først kortlagt, hvad vi allerede ved om befolkningernes udsættelser for potentielt skadelige kemikalier, og der er fundet mange mindre undersøgelser af indholdsstoffer i blod og urin sted, som har fundet udsættelser for bly, kviksølv, cadmium, dioxin, tjæreprodukter, blødgørere, flammehæmmere og forbudte bekæmpelsesmidler i forskellige mængder og forskellige dele af EU.

Undersøgelserne er små og ikke sammenlignelige i metoder med mere, så de kan ikke fortælle, hvad baggrundsudsættelserne er. For at få et overblik over disse udsættelser er et måleprogram i støbeskeen, hvor der planlægges indsamlet hår, urin og blod fra børn i alderen 6 år og opefter samt deres mødre. Mindst 200 familier per land skal indgå i et sådant program, som planlægges iværksat i 2007/2008 med støtte fra EUs forskningsprogram og med national støtte.

Danmark forlader sig på kontrol af drikkevand
I Tyskland, Sverige og Flandern har man allerede sådanne overvågningsprogrammer igang, og programmerne kan bidrage til at identificere kilder til forurening og forebygge helbredsgener. Der er i første omkring planlagt en forundersøgelse, hvor der måles for bly i blod, kviksølv i hår og cadmium og kotinin i urinprøver - kotinin er et udskillelsesprodukt fra nikotin, som fortæller om udsættelse for tobaksrøg.

I Danmark har man hidtil forladt sig på, at der er styr på, hvor meget befolkningen udsættes for gennem kontrol af kilderne - drikkevand, fødevarer, luftkvalitet. Men det bliver ikke kontrolleret, om der faktisk er de lave udsættelser, som man ønsker. Et biomoniteringsprogram kan give viden om udsættelsesniveauerne.

For at Danmark kan deltage, må der være opbakning i ministerier til deltagelse, og der må ydes økonomisk støtte. Vi taler om flere millioner til indsamling af prøver og analyse. For disse penge vil vi få svar på, om der er høje udsættelser for skadelige stoffer i børn og voksne, og hvis der er tilstrækkeligt med deltagere, får vi også viden om niveauer forskellige steder.

Jeg kunne godt tænke mig en debat om dette program - for og imod.

Forrige artikel Grønne indkøb droppet efter kommunalreformen? Næste artikel Hvordan skal naturen reddes Connie?