Hvem rydder op efter festen?

Koncentrat af lederen "Hvem rydder op efter forbrugsfesten?" i tidsskriftet Global Økologi,nr.12, årgang 12. Det er uansvarligt og umoralsk at vende det blinde øje til mens virksomhederne flytter til u-lande, som ikke har en chance for at tage kampen op mod den forurening, der følger med.

Kapløbet om at blive verdens førende økonomier er i fuld gang. Udflytning af produktion – outsourcing – er de industrialiserede landes måde at holde produktionsomkostningerne nede på for at bevare førerpositionen. Gevinsten hos de fattige er mad på bordet med et håb om et liv som på TV, og de rige får råd til at forbruge endnu flere varer. Et moderne ‘business win-win’ eventyr.

Men det er et kapløb med miljøet og livet som indsats. For ud over, at det er den manuelt arbejdskrævende produktion, er det også den miljøtunge industri, der flytter til såkaldte investeringsvenlige klimaer. Lande hvor lovkrav og kontrol af arbejdsmiljø og miljøbeskyttelse er lavest. Lande hvor de demokratiske strukturer er svage, og hvor NGO’er sjældent har viden, midler eller ytringsfrihed til at kunne tage kampen op mod forurenende virksomheder.(...)

Men er det virkelig nødvendigt at gentage i-landenes fejltagelser for at få u-landene med på velfærdsvognen? Eller er det snarere bekvemt for os forbrugere i i-landene at forholde os passivt til den forurening, vi ikke kan se, og samtidig spare de ekstra kroner? Tvivlen nager nok mange, når vi fristes af de billige varer i tøjbutikken, supermarkedet eller på byggemarkedet.

Hvis ikke ‘business’ eventyret skal udvikle sig til en regulær miljøgyser, er det på tide, at vi hæver vore spæde røster mod industriens, regeringers og økonomers blændnummer.(...)

Forrige artikel Vi vil ikke have frit valg Næste artikel Landbrug er genetisk forarmet