Hedegaard: Vi når i mål - og mere end det

Debat: Miljøministeren slår fast, at Danmark vil opfylde klimaforpligtelser, og allerede nu arbejder hun for en efterfølger til Kyoto.

Af miljøminister Connie Hedegaard (K) 

Danmark har en af de absolut største og mest ambitiøse klimaforpligtelser i verden - nemlig at reducere vores udledning af CO2 med 21 pct. i 2012 i forhold til niveauet i 1990.

Med den nuværende klimapolitik er vi tættere end nogensinde på at nå det mål. For kun to år siden manglede vi at reducere med 20-25 mio. tons drivhusgasser om året for at nå vores mål. Nu mangler vi kun 2-7 mio. tons. Så der er handling bag procenterne! Men indsatsen stopper ikke her.

Regeringen vil naturligvis sørge for, at Danmark lever op til sit klimamål. Og som statsministeren sagde i sin åbningstale, vil regeringen sætte ambitiøse mål, som sikrer, at Danmark også i fremtiden ligger i front på energi- og miljøområdet i Europa og resten af verden.

Men at bekæmpe de globale klimaforandringerne kræver mere end det. Alle lande skal tage medansvar. Derfor gør vi også en stor indsats i udlandet.

Energiudspil skal øge vedvarende energi
Regeringen har netop fået bred opbakning fra Folketinget til et samlet dansk indspil til en ny energipolitik i EU.

Indspillet vil bidrage til den fremtidige klimaindsats og reducere Europas afhængighed af olie og gas samt styrke EU's energimarked. Danmark anbefaler bl.a., at 15 pct. af energiforbruget i hele EU skal komme fra vedvarende energikilder i 2015.

Inden 2015 skal der desuden træffes beslutning om en ny målsætning for 2025 på mindst 20 pct. og op til 25 pct. afhængig af den teknologiske udvikling. I dag udgør vedvarende energi gennemsnitligt ca. 6 pct. af det samlede energiforbrug i EU, mens det i Danmark dækker 15 pct. af energiforbruget.

Vi har også fra dansk side presset gevaldigt på for at få sat skub i en ny international proces, der kan lede os frem til en endnu bedre og bredere klimaaftale.

Optimisme til næste klimamøde
I august sidste år inviterede jeg 25 ministre fra hele verden til klimamøde i Grønland. Det bidrog til at sætte skub i de formelle FN-forhandlinger om en klimaaftale efter 2012, som for alvor blev sat i gang på sidste års klimakonference i Montreal (COP11).

Her enedes alle lande om en global dialog om et fremtidigt langsigtet klimasamarbejde med deltagelse af alle lande inklusiv USA og de store udviklingslande. Desuden blev der sat gang i konkrete forhandlinger under Kyoto-protokollen om de industrialiserede landes forpligtelser efter 2012.

Og optimismen er bevaret forud for det klimatopmøde, som jeg rejser til i Nairobi i november. Her bliver det afgørende, at vi får lagt en række vigtige byggesten, som er nødvendige for at bringe processen fremad i tide.

Danmark skal påvirke USA 
COP12 vil derfor sætte fokus på at få afklaret en række spørgsmål i forhold til udviklingslandene - nemlig klimatilpasning, teknologioverførsel og udbredelse af CDM (Clean Development Mechanism).

Samtidig skal vi fastholde det positive momentum i forhandlingerne om en klimaaftale, der kan tage over, når den nuværende aftale udløber i 2012.

I marts tager Danmark igen teten ved at invitere til miljøtopmøde mellem europæiske og asiatiske ministre om klima og vedvarende energi. Og så forsøger vi aktivt at få USA, verdens største forurener, til at ændre kurs.

F.eks. når vi inviterer fremtrædende politikere som John McCain til Grønland for med egne øjne at se klimaforandringerne. For det virker!

 

Forrige artikel Departementschef: KL overdriver problemer Næste artikel Connie: Vi behøver ikke kopiere Blair