Departementschef: KL overdriver problemer

Debat: KL og teknikformændene overdriver problemerne med strukturreformen på miljø- og teknikområdet, mener Miljøministeriets departementschef.

Af Erik Jacobsen,
departementschef, Miljøministeriet

Kommentar til artikel på Altinget om kommunalreformen 11. oktober 2006

Formanden for de tekniske chefer i kommunerne, Mikael Jentsch, og formanden for KL's Teknik- og Miljøudvalg, Bjørn Dahl, har de seneste dage givet indtryk af, at kommunerne nærmest står på bar bund, når de 1. januar overtager en række af amternes hidtidige miljøopgaver.

Kritikerne fremhæver, at kommunerne ikke kan løse de nye miljøopgaver, fordi de mangler 100 bekendtgørelser fra Miljøministeriet.

Kun arbejdsfordelingen er ændret
Realiteten er derimod, at kommunalreformen ikke har ændret på, hvilke opgaver myndighederne skal løse - ej heller er der ændret på, hvordan opgaverne skal løses.

Kommunalreformen medfører alene en ændret arbejdsfordeling mellem staten, regionerne og kommunerne - opgaverne er de samme.

Derfor vil de bekendtgørelser, Miljøministeriet er ved at opdatere, heller ikke indeholde de store overraskelser.

Når vi alligevel har fat i reglerne, har vi dog også valgt at opdatere dem, hvor der var et påtrængende behov. En del af de justerede bekendtgørelser har allerede været i offentlig høring, og endnu flere kommer der om kort tid.

KL er blevet involveret
Miljøministeriet har et tæt samarbejde med KL om gennemførelsen af kommunalreformen.

Således aftalte vi i begyndelsen af året med KL, hvilke bekendtgørelser KL særligt skulle involveres i under udarbejdelsen - og det har KL været. KL, Amtsrådsforeningen og Miljøministeriet har også sammen gjort en meget stor indsats for at få den nye kvalitetsstyringsordning på benene - en indsats som allerede nu ser ud til at blive rigtig godt modtaget i kommunerne.

Mikael Jentsch har samtidig peget på faren for sagspukler. Miljøministeriet mener dog, at de stordriftsfordele, der er forbundet ved den store reduktion af kommuner og samlingen af ressourcerne i først og fremmest kommunerne, hurtigt vil slå igennem og skabe en mere effektiv plan-, natur- og miljøadministration, end vi har i dag.

Forrige artikel Statsministerens grønnere stoledans Næste artikel Hedegaard: Vi når i mål - og mere end det