Gylle som biomasse udpiner jorden i Argentina

DEBAT: Danske svin spiser sydamerikansk soja. Derfor er gylle som biobrændstof hverken miljømæssigt eller socialt forsvarligt, mener NOAH.

Af Bente Hessellund Andersen
NOAH-trafik 

NOAH hilser den verserende debat om biobrændsler velkommen - vi har i de sidste snart 10 år forsøgt at få sat spørgsmålstegn ved det miljømæssigt forsvarlige ved at bruge biomasse som brændstof i transportsektoren.

Vi ser allerede store miljømæssige og sociale problemer i forbindelse med produktion af bioethanol fra sukkerrør i Brasilien (som bl.a. eksporteres til Sverige) samt i forbindelse med produktion af biodiesel fra palmeolie i Indonesien og Malaysia og fra soja i Argentina.

Henrik Wenzels kritik er derfor meget velkommen.

Biobrændsel optager landbrugsjord
Der er mange temaer i spil. Et af dem er sat i søen af Claus Felby fra Københavns Universitet, som mener at vi skal bruge vores gylle som biomasse. I et citat fra dr.dk/nyheder siger han, at vi skal bruge gylle i biomassen: "Der findes seks millioner ton gylle rundt om i landet, som ikke bruges til noget. Hvis gyllen blev brugt som biobrændsel kunne den erstatte 20-30 procent af vores benzin".

Et af kritikpunkterne i forhold til biobrændsler er, at produktionen af dem lægger beslag på meget store landbrugsarealer - og set i det lys lyder Claus Felby forslag jo tilforladeligt. Men i virkelighedens verden ser det anderledes ud.

Gensplejset soja som svinefoder
Danmark importerer nemlig soja fra Argentina og producerer enorme mængder af svinekød, som herefter eksporteres til de i forvejen velnærede befolkninger i de rige lande. Danmark producerer årligt 25 millioner slagtesvin på 26.500 kvadratkilometer landbrugsjord. Den store danske svineproduktion er kun mulig takket være importeret foder - især soja.

80 procent af denne soja importeres fra Argentina, hvor praktisk taget al soja i dag er gensplejset. Den soja, som Danmark importerer, lægger beslag på 8.500 kvadratkilometer jord i Argentina. Det svarer til næsten en tredjedel af hele det danske landbrugsareal.

Bibrændstof skaber madmangel i Argentina
Når de store mængder af soja eksporteres, bliver den argentinske jord udpint for næringsstoffer og organisk materiale, fordi næsten al plantemassen fjernes, når sojaen høstes. Sojaen kan dyrkes som monokultur uden at tilføre jorden gødning - i hvert fald for en tid. Men efter en årrække vil det næsten være umuligt at dyrke noget på jorden. Den udpinte jord er herefter udsat for at erodere væk.

Den gylle Claus Felby foreslår anvendt til biobrændsel er således blevet tilvejebragt på grundlag af soja dyrket på argentinsk jord, der enten er opdyrket skov eller jord, der tidligere er blevet anvendt til at producere varieret mad til befolkningen. Selv om Argentina er et stort og frugtbart landbrugsland, kan det i dag ikke længere brødføde sin egen befolkning.

Forrige artikel De villiges klimakoalition Næste artikel Dansk bilpark er ikke sikker