Forbrænding bedre end deponering

DEBAT: Det er en utopi at forestille sig, at der ikke er brug for affaldsforbrænding, lyder det fra DI, som håber, at miljøministerens ressourcestrategi vil sætte pejlemærker for genanvendelse.

Af Karin Klitgaard
Miljøpolitisk chef, DI 

Danmark er det land i EU, der forbrænder den største del af husholdningsaffaldet. Det mener Danmarks Naturfredningsforening er problematisk, da vi ikke genanvender vores affald nok. Men i deres iver efter at fokusere på problemer, glemmer DN helt at se den gode historie: Nemlig at Danmark er på andenpladsen blandt de lande i EU, der deponerer mindst affald.  

For hovedalternativet i Europa til forbrænding med høj energiudnyttelse er ikke genanvendelse, men derimod deponering på lossepladser. Med deponering følger der store udslip af metan, som er en kraftig drivhusgas. I Danmark har vi i 15 år haft forbud mod deponering af organisk affald, og det har givet kæmpestore besparelser i det danske udslip af drivhusgasser, og det har samtidig medført, at vi har en stor og dygtig industrigren, der skaber tusindvis af arbejdspladser i Danmark.

Strategi skal sætte pejlemærker
Det betyder ikke, at vi ikke skal blive bedre til at sortere de dele af husholdningsaffaldet, der med fordel kan genanvendes. Der er mange gode muligheder, der giver mening såvel miljø- og ressourcemæssigt som samfundsøkonomisk. Men det er utopi at forestille sig, at der ikke er brug for affaldsforbrænding i de næste mange år.

I DI håber vi, at miljøministerens længe ventede ressourcestrategi vil sætte pejlemærker fremadrettet, der viser, hvilke ressourcer i husholdningsaffaldet det giver mening at genanvende. Samtidig håber vi, at der bliver gennemført en klar adskillelse af myndigheds- og driftsrollerne i kommunerne, så de gode og innovative ideer reelt får adgang til affaldets ressourcer.

Sidst, men ikke mindst håber vi, at også DN fremover vil lade deres deltagelse i debatten om affaldsbehandling hvile på den nuancerede virkelighed, vi er en del af, og på miljø-, ressourcemæssige og samfundsøkonomiske betragtninger.

Forrige artikel Fejlagtig vandløbsidentifikation og -klassifikation Fejlagtig vandløbsidentifikation og -klassifikation Næste artikel Fra Borgen til marken Fra Borgen til marken