EL: Regeringen svigter klimaforpligtelse

DEBAT: EU-kommissionens 37 spørgsmål til regeringen om, hvordan Danmark vil leve op til sine Kyoto-forpligtelser, afslører hykleriet i regeringens påståede prioritering af klimaproblemerne.

Af Per Clausen,
Energi- og miljøordfører, Enhedslisten

Det er regeringens totale mangel på en aktiv indsat i de sidste fem år, som man nu betaler prisen for.

Derfor tvinges regeringen nu til at henvise til en endnu ikke færdig energiplan, som løsningen på Danmarks problemer med at leve op til sine forpligtelser.

Også den langsommelige proces med at få regeringens udspil klar, dette udspils utilstrækkelige indhold og vanskelighederne med at få gang i reelle forhandlinger afslører, at regeringen ikke har nogen klar linje for, hvordan Danmarks indsats i forhold til klimaudfordringen kan bringes på ret kurs.

Behov for energiplan
Regeringens svigt må mødes med en klar visionær linje fra oppositionens side. Enhedslisten har fremlagt en plan, der kunne gøre Danmark uafhængig af fossile brændstoffer i løbet af 25-30 år.

Vi har erkendt, at den øvrige opposition ikke vil være med på en sådan ambitiøs plan, men mindre kan - måske - også gøre det.

Et absolut minimum er en energiplan, som sikrer, at vi får reduceret CO2-udslippet med 50 pct. og at mindst af 50 pct. af vores energiforbrug dækkes af vedvarende energi inden 2025.

Alle resultater, der er dårligere end dette, vil være en katastrofe. Derfor opfordrer Enhedslisten resten af oppositionen til at stå fast på et sådant krav i de kommende forhandlinger.

God forretning at være visionær
Sagligt set er der ingen grund til at lade sig nøjes med mindre. Både Teknologirådet og IDA har dokumenteret, at et sådant resultat ikke bare er realistisk. Det vil også være en god forretning for Danmark.

Danmark er et af de lande i verden, som har det største CO2-udslip pr. indbygger. Derfor må vi selv gå i spidsen med en indsats, hvor der fokuseres på nedbringelse af vores energiforbrug og øget anvendelse af sol, vind, bølgekraft og jordvarme.

Det må sikres, at vores energiforsyning kommer under demokratisk samfundsmæssig kontrol, og at befolkningen inddrages aktivt i omstillingen.

Vi kan ikke overlade en sådan omstilling til markedskræfterne og de store energimonopoler.

Forrige artikel Skovfolk: Politikerne må reagere på EU-krav Næste artikel Friluftsrådet: 16 kommuner mangler