Friluftsrådet: 16 kommuner mangler

Friluftsrådet glæder sig over, at kommunerne i stort tal opretter grønne råd. Men 16 kommuner overvejer det slet ikke, skriver formanden for Friluftsrådet.

Af Lars Mortensen,
Formand, Friluftsrådet

Grønne råd giver kommunerne viden om, hvad der rører sig i lokalområdet. Grønne råd sikrer, at alle relevante interesser bliver hørt. Grønne råd sikrer en faglig kritisk gennemgang af kommunens administration, og grønne råd kan være med til at forhindre interessekonflikter og få interessenter til at samarbejde om et fælles mål.

Alle kommuner bør have et grønt råd, og Friluftsrådet bør være repræsenteret. Det er en naturlig konsekvens af strukturreformen, hvor kommunerne har overtaget opgaverne om blandt andet friluftsliv, natur og planlægning fra amterne.

I Friluftsrådet har vi gennem reformen fået et langt tættere tilhørsforhold til kommunerne, og det ønsker vi at bruge.

Kommuner har taget godt imod grønne råd
Kommunerne har taget vel imod opfordringen fra mange interesseorganisationer om at oprette grønne råd. Friluftsrådet har fra februar til april gennemført en undersøgelse af statusen for oprettelsen af grønne råd i kommunerne.

Det gav os et billede af et meget grønt Danmark. 55 kommuner har taget politisk beslutning om at oprette grønne råd, hvilket viser, at kommunerne prioriterer dialogen med grønne foreninger højt.

27 kommuner overvejer at oprette grønne råd, men har endnu ikke endeligt besluttet, om de vil. Det er fantastisk flot, men vi mangler de sidste 16!

Det undrer mig, at nogle kommuner ikke fra starten har ønsket at bruge denne mulighed for en aktiv inddragelse af borgerne.

Når Friluftsrådet prioriterer at være med i de grønne råd, så er det for dels at videregive vores indsigt og viden om de lokale friluftsforhold, dels for at danne netværk med kommunen og andre organisationer samt arbejde for vores formål.

Råd skal bruges tidligt i processen
Og så har Friluftsrådet mange gange vist, at det er os, der kan bygge bro mellem de mange forskellige interesser på frilufts- og naturområdet.

De grønne råd bør i 2007 sætte fokus på to væsentlige områder. For det første udviklingen af den danske natur og for det andet befolkningens mulighed for at opleve naturen og dyrke et aktivt friluftsliv.

Det er vores klare budskab, at de grønne råd bør opbygges og anvendes som rådgivende organer, der kan inddrages tidligt i processerne.

Vores lokale friluftsfolk er godt klædt på til at møde kommunerne, og i løbet af det næste halve til hele års tid vil vore frivillige, som udgør 23 kredse, komme med visionære friluftsoplæg for kommunerne, som de glæder sig til at præsentere for politikere og embedsfolk.

Forrige artikel EL: Regeringen svigter klimaforpligtelse Næste artikel DN: Transporten skal være mere bæredygtig