Skovfolk: Politikerne må reagere på EU-krav

DEBAT: Politikerne er nødt til at forholde sig til, at kommissionen har sendt en rykker til Danmark omkring truede arter i skovene, skriver Dansk Skovforening.

Af Jan Søndergaard,
Direktør, Dansk Skovforening

Skov- og Naturstyrelsen skrev tirsdag 8. maj på Altinget.dk at vi - Dansk Skovforening og Danmarks Naturfredningsforening - har givet en forkert fremstilling af sagen om Danmarks kommende beskyttelse af truede arter.

Men indlægget fremstiller selv sagen forkert. Fakta er:

Sagen er IKKE længere et anliggende for EU. Kommissionen udsendte sin vejledning i februar og har endda derefter sendt en åbningsskrivelse, altså en alvorlig rykker, til den danske regering.

Beslutningen om hvordan truede arter skal beskyttes i Danmark, er nu alene en sag for de danske politikere.

Der skal flere ordninger til
Danmarks Naturfredningsforening og Dansk Skovforening har foreslået en model for beskyttelsen af truede arter.

Vi viser, hvordan man gør skovejerne til medspillere i beskyttelsen. Vi afventer nu spændt et svar fra miljøminister Connie Hedegaard på vort forslag.

Vi lægger op til en mere dynamisk og fleksibel beskyttelse end det er muligt med de eksisterende ordninger: Ikke bare eksisterende levesteder skal beskyttes.

Der skal udvikles nye. Der skal kunne indgås længerevarende aftaler, og de skal kunne tilpasses over tid efter skift i både samfundets og ejerens prioriteringer.

Det skal kunne betale sig
Endelig og nok så væsentligt skal de være attraktive alternativer for ejerne i konkurrence med anden mulig brug af arealerne. Hvis dette bliver opfyldt, kommer beskyttelsen til at virke!

For at illustrere hvordan Skovforeningens og Naturfredningsforeningens model kan anvendes i praksis, har en skovejer i Sorø velvilligt gennemført et pilotprojekt om hasselmusen og inddraget Naturfredningsforeningen og naturfaglige eksperter.

Hensigten var at løfte skovenes naturindhold og hjælpe regeringen med at løse en juridisk forpligtelse i forhold til EU's habitatdirektiv.

Men den konkrete løsning der blev foreslået, (og som svarer til vores generelle model) kunne ikke efterkommes efter Skovlovens gældende regler og betalingsmuligheder.

Derfor giver vi politikerne dette eksempel med til brug for deres overvejelser og beslutning.

Forrige artikel Skov- og Naturstyrelsen har ikke dumpet oplæg Næste artikel EL: Regeringen svigter klimaforpligtelse