DN: Politikerne forsømmer naturen

DEBAT: Hverken den nuværende eller den forrige regering gjorde en tilstrækkelig indsats for naturbeskyttelsen, og det er at sjofle med skatteydernes mangeårige investeringer i natur og miljø. Sådan skriver Ella Maria Bisschop-Larsen, præsident i Danmarks Naturfredningsforening.

Af Ella Maria Bisschop-Larsen
Præsident i Danmarks Naturfredningsforening

Ida Auken (R) og Kirsten Brosbøl (S) fraskriver sig i Altinget ansvaret for, at tabet af biodiversitet heller ikke blev stoppet på deres vagter som miljøministre i den tidligere regeringsperiode.

Vi anerkender, at det er svært at føre natur- og miljøpolitik i landbrugslandet Danmark. 

Derfor er 90 procent af de 60 naturtyper, som vi har et særligt ansvar for at sikre gunstig bevaringsstatus for, i ugunstig bevaringsstatus. 

39 procent af de 82 ditto-arter er i ugunstig bevaringstilstand. 

Naturstyrelsen har vurderet, at med den planlagte indsats for den EU-beskyttede natur i Danmark, så kommer vi end ikke et museskridt videre.

Mange ord men ingen handling
I Danmarks Naturfredningsforening pressede vi voldsomt på for at få den daværende regering til hurtigt at komme med konkrete, varige og målbare indsatser, der for alvor kunne vende den negative udvikling i vores natur. 

Forskerne stod parate til på hvert deres felt at pege på virkningsfulde virkemidler. Men tiden gik.

Blot godt 200 dage før folketingsvalget i 2015 kom så en Naturplan Danmark, blandt andet med et grønt danmarkskort, der skulle give naturen den plads og den sammenhæng, den har brug for.

Planen har været efterspurgt af OECD allerede i 1999, og den nuværende erhvervs og vækstminister, Troels Lund Poulsen (V), lancerede begrebet, da han var miljøminister i nullerne. 

De konservative har sågar kaldt en samlet plan for Danmarks natur for ”ærkekonservativt”.

Politikerne svigter naturen gang på gang
Naturplan Danmark kunne, som Ida Auken også anfører i artiklen i Altinget, da også være et første skridt mod målet om, at få naturen tilbage. 

Men fordi, planen kom så sent i den socialdemokratisk/radikale regeringsperiode, nåede den aldrig at forlade skrivebordene i Naturstyrelsen og komme ud at virke på arealet. 

Det gør det alt for let for den nuværende regering at lægge den plan, der var udset til at redde naturen, i skuffen. 

Det støttes tilsyneladende af partierne i blå blok. Med andre ord var alle de tidligere lovord om et ”historisk løft” for naturen”, ”en samlet plan” og så videre blot endnu en omgang gratis varm luft på partiprogrammerne.

Og sådan går årene. 

Ingen vil tage ansvaret og de få gange, der faktisk gennemføres et godt virkemiddel, så rulles det hurtigt tilbage. 

Derfor nåede vi ikke målet om at bremse tabet af biodiversitet i 2010. 

Derfor når vi ikke det nye mål om at stoppe tabet i 2020. Med mindre altså, at politikerne over en bred kam vil stoppe den ideologiske leg med naturværdierne og begynde at lytte til eksperterne og sætte naturindsatser i gang.

Sjofler med skatteydernes penge
Få nu lagt mere statsskov ud til urørt skov. Få nu de private skovejere med. Få nu gennemført naturpleje og egentlige indsatser i det åbne land. 

Lad den beskyttede natur være reelt beskyttet. Få nu gennemført Natur- og Landbrugskommissionens anbefalinger, også på natur- og miljøsiden. 

Hvis ikke politikerne vil gøre det af veneration for naturen, eller fordi de ikke føler ansvar for at give en rigere natur videre til næste generation, så gør det, fordi en rig natur er grundlaget for vores fremtidige velfærd, eller fordi det bare ikke er i orden at sjofle med skatteydernes mangeårige investeringer i natur og miljø.

Kommunerne har også et ansvar
Vi håber, at KL stiller op for naturen og melder klar til for eksempel at gennemføre et grønt danmarkskort. 

Det vil jo være helt i tråd med det ansvar for naturen, kommunerne fik i forbindelse med kommunalreformen. 

Vi håber selvfølgelig også, at samtlige partier i forbindelse med finanslovsforhandlingerne vil kræve varige indsatser for naturen. Indsatser baseret på viden og ikke på ideologi. 

Vi kan jo starte med at spørge de to tidligere miljøministre, Ida Auken (R) og Kirsten Brosbøl (S), hvad deres partier kræver af grønne indsatser, når de skal ind til finansministeren? 

Vi kan også spørge, hvad de vil sætte i gang, ikke som det sidste, men som det første, hvis de igen får magt, som de har agt?

Forrige artikel DAKOFO: Biolog vender brødkornsdiskussion på hovedet DAKOFO: Biolog vender brødkornsdiskussion på hovedet Næste artikel L&F: Masser af vilje til biodiversitet i landbruget L&F: Masser af vilje til biodiversitet i landbruget