L&F: Masser af vilje til biodiversitet i landbruget

DEBAT: Landmændene er klar til at omfavne de bæredygtige tiltag, der kan sikre biodiversiteten. Det skriver L&F-viceformand Lars Hvidtfeldt og opfordrer til politiske tiltag, der tilskynder landbruget til at optimere produktionen til fordel for miljøet.

Af Lars Hvidtfeldt
Viceformand i Landbrug & Fødevarer

I artiklen ”Dyster udsigt for EU-mål om biodiversitet” i Altinget 9. oktober kan man læse om en midtvejsevaluering fra EU-Kommissionen, som viser, at der endnu er langt til målet om at standse tabet af biodiversitet i EU inden 2020. 

På baggrund af rapporten efterlyser kommissionen større ambitioner fra medlemslandene. 

I en opfølgning til artiklen, som blev bragt tirsdag 21. oktober, forklarer to de to tidligere miljøministre, Ida Auken (R) og Kirsten Brosbøl (S), at det samlede dårlige EU-resultat, når det handler om biodiversitet, ikke skyldes en manglende indsats fra dansk side. 

Det budskab kan jeg på vegne af landbruget godt skrive under på. Vi gør en stor indsats i Danmark, men vi kan og skal gøre endnu mere.  

Behov for flere fælles løsninger
Landbruget vil gerne være med til at løfte denne dagsorden. 

Det ses også i praksis, i år var der eksempelvis stor oversøgning på naturplejeordningerne. De handler netop om at pleje arealer med et stort behov, hvor der som afledte effekt skabes en større biodiversitet.

EU’s strategi er inddelt i seks delmål, der tager udgangspunkt i de 20 globale FN-mål for biodiversitet. 

Værst ser det lige nu ud for det delmål, der handler om landbrugets og skovenes bidrag til bevarelse og forøgelse af biodiversiteten. 

Hvis vi fra dansk side virkelig skal rykke, er det nødvendigt at finde flere fælles mål og løsninger – og gøre en endnu større indsats for at nå dem.

Landbruget vil som sagt gerne være med til at løfte denne dagsorden, og i Landbrug & Fødevarer ser vi frem til den naturpakke, som miljø- og fødevareminister Eva Kjer Hansen har bebudet til december.

 Vi håber, den vil skabe nogle rammer, der gør det nemmere at nå målene i EU’s strategi om biodiversitet.  

Landbruget lytter
Den eksisterende lovgivning rummer en masse uhensigtsmæssige snubletråde mellem natur- og erhvervspolitik, som ministeren forhåbentlig kan få ryddet op i.

Vi er også i gang med selv at undersøge, hvordan biodiversiteten øges.  

Siden 2012 har Landbrug & Fødevarer via SEGES arbejdet sammen med Aarhus Universitet om projektet ”Natur- og vildtvenlige tiltag i landbruget”, der skal afklare, præcis hvilke tiltag landmændene skal etablere for at få mest natur kombineret med en effektiv markdrift.

Ved at gennemføre naturtiltag på dyrkede marker, så de store ensartede marker med tætte afgrøder får en større variation, bliver der skabt bedre levevilkår for dyr og plantearter, der er tilknyttet markerne, så arterne kan gennemføre hele deres livscyklus.

Konkret er der i projektet etableret tiltag som insektvolde, barjordsstriber, græsstriber og vildtstriber hos seks forskellige landmænd rundt om i Danmark. 

Effekten af tiltagene bliver så blandt andet vurderet ved systematisk at tælle planter og løbebiller.

Tænk biodiversitet ind i landbrugspolitiken
Projektet skal gøre det gennemskueligt, hvordan man som landmand forholdsvis enkelt kan inddrage natur- og vildtvenlige tiltag i markdriften og på den måde skabe bedre forhold for naturen i og omkring markerne.  

Det skal ske via praktiske anvisninger, dyrkningsvejledninger og rådgivning til landmænd og undervisning af landbrugsrådgivere og landbrugselever.

Allerede nu tyder resultaterne på, at den slags tiltag kan være med til at bevare biodiversiteten. 

Blandt andet er der i forbindelse med projektet fundet 30 eksemplarer af den sjældne løbebille stor kamløber, der ellers var kategoriseret som forsvundet i Danmark.

Det bæredygtige, intensive landbrug er kommet for at blive, og den enkelte landmand står med et konstant behov for at optimere sin produktion. 

Derfor bør en større integration af hensyn til biodiversitet tænkes ind i landbrugspolitikken på en måde, så den i højere grad giver landmanden et positivt incitament for at øge biodiversiteten. 

 

Forrige artikel DN: Politikerne forsømmer naturen DN: Politikerne forsømmer naturen Næste artikel L&F: Miljøreglernes serviceeftersyn er tiltrængt L&F: Miljøreglernes serviceeftersyn er tiltrængt