Det går fremad på husdyrområdet

DEBAT: Fire jyske kommuner mener, at de igen og igen bliver 'slået hjem' på husdyrområdet. Nu tager Miljøstyrelsen til genmæle: Det går klart fremad.

Af Sune Impgaard Schou
Kontorchef i Miljøstyrelsen

Situationen på husdyrområdet er uholdbar, mener lokalpolitikere fra fire jyske kommuner, der føler sig "slået hjem" som i et spil Ludo. Men de kan umuligt være blevet slået helt tilbage til år 2007. Tværtimod viser de nyeste tal fra Husdyrgodkendelse.dk, at det går klart fremad.

Der har været problemer, og sagsbehandlingen på området er gået alt for langsom. Især efter loven trådte i kraft januar 2007 samtidig med kommunalreformen, der overførte mange nye opgaver til kommunerne. Men siden 2007 er der sket mærkbare forbedringer af loven og de medfølgende bestemmelser og vejledninger. It-systemet foreligger i dag i en langt bedre og mere hjælpsom form, end da systemet blev introduceret i foråret 2007. Og kommunerne har samtidig opkvalificeret deres medarbejdere til de nye opgaver på husdyrområdet.

Mange sager afgøres inden for fristen
Der er truffet cirka 6.000 afgørelser, og sagsbehandlingen i kommunerne foregår mere effektivt. Der bruges kortere tid på sagerne, og den gennemsnitlige sagsbehandlingstid er samlet set på knap et år, viser de seneste tal fra Husdyrgodkendelse.dk.

I foråret 2011 blev loven ændret, og der blev indført nye anmeldeordninger, der betyder en forenklet sagsbehandling i en række sager. En foreløbig undersøgelse lavet af Miljøstyrelsen og KL viser, at størstedelen af disse sager afgøres inden for tidsfristen, der som udgangspunkt er to måneder. Det kan vi kun være tilfredse med.

Miljøklagenævnet har på det seneste truffet principielle afgørelser, særligt om vurdering af påvirkningen af sårbare habitatområder ved udvidelse af husdyrproduktionen. Den principielle afgørelse har givet anledning til, at Miljøstyrelsens vejledning er afstemt med klagenævnets praksis, så der er klarhed om, hvordan reglerne skal administreres. Udvikling af IT-ansøgningssystemet, Husdyrgodkendelse.dk, har været præget af pressede tidsplaner og for mange fejl. Den rygrad af standardiserede informationer og beregninger, som systemet giver, har imidlertid muliggjort, at sagerne nu løses hurtigere og mere ensartet i kommunerne end tidligere. Samtidig fungerer systemet bedre efter en omfattende opdatering i 2011.

Kommunernes ansvar
Miljøstyrelsen har lagt et stort arbejde i at bistå kommunerne med hjælp og vejledning og sikring af en effektiv sagsbehandling. Samtidig har kommunerne ydet en stor indsats i de seneste fem år. Resultatet er, at vi kan se, at sagsbehandlingstiden falder, og at kvaliteten af afgørelserne er hævet markant. Samtidig har der været et stort fokus på at sikre en kortere sagsbehandlingstid i Miljøklagenævnet.

I sidste ende er ansvaret for behandlingen af den enkelte sag kommunens, men fra central side er vi optaget af at bistå kommunerne og bidrage til en ensartet og effektiv sagsbehandling.

I Miljøstyrelsen synes vi også, det er træls at blive slået hjem - både i LUDO og i virkeligheden. Vi er allerede nået langt. Der er ingen tvivl om, at husdyrområdet i dag står i en langt bedre situation end i begyndelsen, og kommunerne har i dag et langt bedre grundlag for sagsbehandling. Men derfor skal vi stadigvæk arbejde for forbedringer og forenklinger på husdyrområdet på kort og lang sigt.

 

 

Forrige artikel Forvaltningsplanen for mink - en ommer Næste artikel Landbruget skal inddrages i vandløbsindsatsen