Danmark er Europas mest opdyrkede land: "Vi ligger i et smørhul for landbrugsproduktion"

Ingen europæiske lande dyrker deres arealer så meget som Danmark. Det er der gode grunde til, forklarer professor, der dog finder det nødvendigt at reducere landbrugsarealet af hensyn til natur og klima.

Danmark er ét af verdens mest opdyrkede lande.

På cirka 60 procent af landarealet dyrker landbruget afgrøder som byg, hvede og majs under plov, og det er mere end i alle andre europæiske lande. På verdensplan deles førstepladsen med Bangladesh.

Den simple årsag er, at det danske areal er ekstremt velegnet til dyrkning sammenlignet med andre lande.

Det forklarer professor og leder på Institut for Agroøkologi på Aarhus Universitet Jørgen E. Olesen.

”Kombinationen af et terræn uden bjerge, vores jord og vores klima gør, at vi ligger i et smørhul for landbrugsproduktion,” siger han.

Danmark har nemmere ved at producere korn end landbrugslandene mod vest, der får væsentligt mere nedbør, og nabolande som Holland, hvis arealer ligger lavere, forklarer Jørgen E. Olesen.

Dertil er selve den danske jord nem at dyrke, fordi den er mere sandet end den stive lerjord, der dominerer i størstedelen af Europa, lyder det.

”Og så har vi været gode til at vande sandjorden og dræne de jorder, som har været for våde. På den måde har Danmark også designet sit areal til at avle høje udbytter,” siger professoren.

Artiklen fortsætter efter kortet. Læs mere om tallet i faktaboksen i bunden af artiklen.

Opdyrket landbrugsareal i europæiske lande (2018)

Belastende arealer skal udtages

Størrelsen på den danske landbrugsproduktion ventes at blive et tilbagevendende tema i den kommende valgkamp.

Med både klimakrise, biodiversitetskrise, energikrise og fødevarekrise vokser ønskerne nemlig til det danske areal, og da landbruget i øjeblikket fylder mest, kan det meget vel blive her, at politikerne vil finde plads til mere natur og flere solceller.

Det vil i så fald give god mening, mener Jørgen E. Olesen.

{{toplink}}

I alt skal cirka 300.000 hektar – svarende til godt og vel 11 procent af landbrugsarealet – tages ud af produktion for at leve op til mål for klima og vandmiljø, vurderer professoren.

”Vi bliver nødt til at producere på et mindre areal end i dag. Vi skal understøtte biodiversiteten mere og beskytte vores vandmiljø, og det kan vi ikke uden at gøre noget andet på de landbrugsarealer, som har den største belastning,” siger Jørgen E. Olesen.

Artiklen fortsætter efter figuren.

Opdyrket landbrugsareal i udvalgte europæiske lande (2018) 

Mere produktivitet

På de tilbageværende landbrugsarealer skal produktiviteten til gengæld skrues yderligere op, mener professoren.

Den globale efterspørgsel efter fødevarer kommer til at stige frem mod 2050, og Danmark skal derfor ved hjælp af nye teknologier og løsninger forsøge at producere mere mad på arealerne, lyder det. 

”Vi kommer i fremtiden til at ernære os med mere plantebaserede fødevarer, der ikke kræver lige så store arealer til produktion. Men omvendt kommer landbruget også til at fylde mindre i andre lande, fordi produktionen trues af klimaforandringerne,” siger Jørgen E. Olesen og fortsætter:

”Det vil ikke i samme omfang ske i Danmark. Vi vil stadig være et smørhul i lang tid endnu, og det taler for, at vi skal sikre et højt udbytte på vores arealer.”

Økologi er en udfordring

Set i det perspektiv er topforskeren derfor også bekymret for en særlig udvikling på Christiansborg.

Ifølge professoren er det således ”en udfordring”, at det i øjeblikket er en bred politisk prioritering at omlægge til økologisk landbrug, der er mindre produktivt end det konventionelle, fordi der bruges færre sprøjtemidler, og dyrene får mere plads.

”Det giver os kun det halve udbytte af arealerne, uden at vi får mere natur eller bedre vandmiljø ud af det. Man burde hellere prioritere at tage landbrug ud af dyrkning og så sikre højere udbytter på de resterende arealer,” siger professor og institutleder Jørgen E. Olesen.

Det økologiske areal udgør i øjeblikket cirka 11 procent af det samlede landbrugsareal.

I efterårets brede landbrugsaftale er det ambitionen, at arealet skal fordobles.

Få hele overblikket over, hvor meget naturen, skovene, byerne og landbruget optager af det danske landareal her.

Forrige artikel Brancheforening: Brancheforening: "Allerede nu holder lastbilerne flere timer i kø efter råstoffer" Næste artikel Von der Leyen vil gøre Europa mindre afhængig af kinesiske råstoffer: Von der Leyen vil gøre Europa mindre afhængig af kinesiske råstoffer: "Bliver snart vigtigere end olie og gas"