Beregningsmodellerne er på plads

DEBAT: Det er ikke beregningsmodellerne i husdyrgodkendelse.dk, der giver problemer, men sikring af kvaliteten.

Af Sune Impgaard Schou
Kontorchef, Skov- og Naturstyrelsen

Altinget.dk skriver 21. februar en artikel "Landbrugets miljøgodkendelser i problemer", som giver det indtryk, at der er problemer med alle beregningsmodellerne i ansøgningssystemet husdyrgodkendelse.dk, der skal anvendes ved ansøgninger om udvidelse, etablering eller ændring af husdyrbrug.

Det er langt fra rigtigt. Status er, at 95 pct. af ansøgningssystemets funktionaliteter fungerer upåklageligt. Det vil sige, at det i dag er muligt at indtaste alle de miljøoplysninger lovgivningen kræver i systemet.

Modellerne, der beregner miljøbelastningen med ammoniak og lugt, har været igennem kvalitetstjek og vil snarest blive gjort tilgængelig. Med dem kan ansøger med det samme se, om grænseværdierne for husdyrbrugets stalde og gyllebeholdere mv. er overskredet og efterfølgende tilpasse ansøgningen hertil.

Testning årsag til problemer
Kvalitetssikringen af den digitale indberetning af de arealer, man bruger til udspredningen af gylle og beregning af om kravene til belastning med fosfor er overholdt, er ligeledes tæt på at være klar til at blive gjort tilgængelig. Det eneste der stadig volder lidt problemer er den afsluttende aftestning af beregningen af nitratudvaskning, der foregår via en web-service til et andet system. Men også denne del er i sin afsluttende fase.

Når kvalitetssikringen tager tid skyldes det, at der er mange forskellige dyretyper, staldtyper, miljøteknologi og et bagvedliggende regelsæt med forskellige krav til forskellige typer og størrelser af husdyrbrug. Det giver mange kombinationsmuligheder som skal fejlsikres.

Kritik er overraskende
Skov- og Naturstyrelsen samarbejder med Dansk Landbrugsrådgivning i Skejby om at foretage denne kvalitetssikring, og det er vores fælles opfattelse, at det er i alles interesse at beregningsmodellerne først åbnes op når de er fejlsikret. Samarbejdet vil desuden fortsætte hen over året med henblik på at opsamle brugererfaringer og forbedre systemets brugervenlighed.

Lige nu er det Dansk Landbrugsrådgivning, der har opgaven med at give systemet et sidste kvalitetstjek.

Det betrygger os, at Hans Thysen fra Rådgivningscentret har bekræftet os i, at der er god fremdrift i kvalitetssikringen.

Det er derfor lidt overraskende, at Hans Thysen lufter sin utålmodighed i Altinget.dk, når han er velinformeret om grundene til, at systemet endnu ikke er helt færdigt, og aktivt kan bidrage til, at vi snart kommer i hus.

Funktionsdygtigt 5. marts
Vores udvikler har været i stand til hurtigt at rette op på de fejl, der foreløbigt er rapporteret fra Rådgivningscentret. Med de seneste fejlrapporter vi har fået fra Rådgivningscentret er det vores vurdering, at vores udvikler og Det Jordbrugsvidenskabelige Fakultet, som står for systemets nitratudvaskningsmodel, vil være færdige med kvalitetssikringen så systemet kan være fuldt funktionsdygtigt 5. marts.

Når alt kommer til alt, er vi sikre på at ansøgerne får et helt unikt system, der kombinerer avancerede miljøberegninger med digitale geografiske informationskort.

Desuden indsendes alle oplysningerne digitalt direkte til kommunen og dens sagsbehandlere, der herigennem får bedre muligheder for at foretage en hurtig, præcis og ensartet sagsbehandling.

Forrige artikel Dansk bilpark er ikke sikker Næste artikel DN: Danmark er ikke længere naturduks i EU