Auken: Vandmål er vand på Danmarks mølle

DEBAT: FN bør overveje at indføre et udviklingsmål for vand, skriver miljøminister Ida Auken (SF). Hun understreger, at danske vandvirksomheder kan spille en vigtig rolle.

Af Ida Auken (SF)
Miljøminister 

FN’s generalforsamling mødes i disse dage, og ét af de punkter, der er på dagsordenen, er, hvordan verden skal håndtere den vandmangel, som globalt bliver mere og mere udtalt. Vand er fundamentet for alt liv, og der opstår en negativ spiral, når der ikke er adgang til vand.  

Uden vand kan man ikke producere fødevarer, og uden vand og mad kan kroppen og hjernen ikke fungere. Det nytter derfor ikke blot at tale skolegang i f.eks. Etiopien, hvis ikke vi samtidigt sikrer adgang til vand og mad. Uden den adgang vil de etiopiske børn ikke have forudsætningerne for at gennemføre et skoleforløb. Adgang til vand er derfor en nøgle til, hvordan sociale, miljømæssige og økonomiske problemer kan løses globalt. 

Danmark kan bidrage 
Danmark har længe været foregangsland på vandområdet, og vi har derfor rigtig meget at bidrage med. Og det er der behov for. Frem mod 2035 vil det globale vandforbrug stige med 20 procent. Det betyder, at behovet for vand vil være ca. 40 procent højere, end den vandreserve, der er tilgængelig. Samtidig vil den manglende håndtering af spildevand i 2030 være skyld i, at ca. 50 procent af verdens befolkning lever i områder med akut vandmangel.

Danmark har i kraft af sin stærke position på området mulighed for at få en aktie i det globale marked, der er på vandområdet. Fødevaresektoren står for ca. 70 procent af verdens samlede vandforbrug og er dermed verdens mest vandforbrugende sektor. Teknologier så som spildevandsrensning og nedbringelse af vandspil er Danmark stærke inden for, og det giver os store muligheder. 

 

I regeringens vækstplan peges der på, at det globale vandmarked vil stige med seks procent om året, mens særlige vandteknologier vil stige med helt op til 20 procent i de næste fem år. Hvis den danske eksport af vandteknologiløsninger vokser i samme takt som den globale efterspørgsel, vil det skabe ca. 2.200 nye danske arbejdspladser og en omsætning på i alt ca. 15 milliarder kroner.

 

Eksport og arbejdspladser 

I Kina er rent vand afgørende for fortsat økonomisk vækst. I løbet af de næste ti år vil landet derfor investere 3.500 milliarder kroner i forbedret vandkvalitet. Indien har gjort sig de samme overvejelser og afsat mere end 1.600 milliarder kroner til vandområdet i perioden 2010-2017. 

 

Disse investeringer er vand på Damarks højteknologiske mølle. Det globale marked for vand er enormt, og den omfattende know-how, som findes i Danmark, kan og skal bruges på internationalt plan. Vi kan være med til at sikre bæredygtige vandløsninger globalt og samtidig benytte os af de store eksportmuligheder, som det giver. En dansk indsats på vandområdet vil ikke blot kunne være med til at sikre vand til verden, men samtidig kunne sikre nye eksportmuligheder samt skabe danske arbejdspladser.

 

Uden vand mister vi kilden til alt liv. Det er derfor, at det er et emne, der skal håndteres på det højeste internationale niveau. Og det er derfor, at FN nøje bør overveje at etablere et bæredygtigt udviklingsmål for vand i 2015. 

 

Forrige artikel Liv på landet kræver planlægning Liv på landet kræver planlægning Næste artikel Østersøen skal højt på dagsordenen Østersøen skal højt på dagsordenen