Affaldsboss: Miljøminister på kanten af dobbeltmoral

DEBAT: Miljøministeren skal have ros for at tage det kommunale selvstyre i forsvar. Men hvorfor angriber hun det så i sit eget affaldsudspil, spørger dagens debattør?

Af Vagn Larsen,
Formand for RenoSam (foreningen af kommunale og fælleskommunale affaldsselskaber)

Som kommunalpolitiker er det naturligvis dejligt, når man erfarer, at miljøminister Connie Hedegaard klart giver udtryk for, at landspolitikerne blander sig for meget i de lokalpolitiske forhold.

Men hvordan hænger det sammen med de mange centralistiske forslag, der præger regeringens udspil "Den nye affaldssektor".

I en artikel trykt i Berlingske Tidende den 15. marts 2007 beskriver Connie Hedegaard "Dansk politiks onde cirkel". Det går i korthed ud på, at folketingspolitikerne i stigende grad blander sig i lokalpolitiske spørgsmål, som de burde holde sig væk fra.

Enig med ministeren - men
Som lokalpolitiker gennem mange år er jeg enig i mange af Connie Hedegaards betragtninger om styrken ved det decentrale politiske styre i Danmark.

Det handler om at skabe grobund for en mangfoldighed af løsninger, og det handler om at skabe attraktive arbejdspladser, der ikke er "bundet i bureaukrati og regelstyring". Sådanne mål opnås naturligvis ikke gennem statsstyring og øget centralisering.

Nu har regeringen så barslet med et udspil om "den nye affaldssektor". Høringsfristen var den 16. marts 2007 - dagen efter miljøministerens artikel blev trykt.

Udspillet indeholder ikke et eneste forslag om, at kommunerne skal have mere ansvar, end de har i dag. Ikke et eneste. Til gengæld indeholder udspillet masser af forslag, som er rendyrket centralisering. Lad mig give et par eksempler.

Regeringen vil etablere en central myndighed, som de kalder et affaldssekretariat. Sekretariatet skal fastsætte prislofter for lossepladserne, fastsætte effektiviseringskrav og sikre en strukturtilpasning. I dag er ansvaret for driften af lossepladser alene en kommunal opgave.

25 eksempler på modsigelser
Regeringen vil pålægge kommunerne at gøre forbrændingsanlæg og lossepladser til selvstændige selskaber. Derudover skal der ske en udskillelse af de såkaldte "sideordnede aktiviteter". "Sideordnede aktiviteter" er f.eks. genbrugspladser, komposteringsanlæg, anlæg til knusning af byggeaffald og lignende.

I dag kan kommunerne selv planlægge, hvordan de vil organisere sig med henblik på at løse de affaldsopgaver, som de har ansvaret for.

Man kan finde mindst 25 steder i udspillet, hvor der lægges op til en øget centralisering af opgaveløsningen på affaldsområdet. Og ikke et eneste, hvor der lægges op til en øget decentralisering.

Der er mange gode ting i regeringens udspil, hvilket vi også har givet udtryk for i vores høringssvar, der kan findes på vores hjemmeside http://www.renosam.dk/. Men vi har svært ved at forstå den trang til centralisering, som præger dele af udspillet.

Som altid når ministre og folketingspolitikere foreslår øget centralisering, er der de bedste intentioner bag. Det vil man også opdage, når man læser dette udspil. Regeringen vil styrke konkurrencen, forenkle regler, opnå mere effektiv service, skabe gennemsigtighed og styrke innovationen.

Herudover bliver det billigere for borgerne og virksomhederne at komme af med deres affald (påstår regeringen). Regeringen har dog ikke dokumentationen i orden for disse synspunkter. Men hvem kan sige nej, hvis regeringen lover effektivisering og billigere priser. Så må vi jo leve med en øget centralisering!

Ingen skandaler på affaldsområdet
Nu er det ikke sådan, at den kommunale affaldssektor har været udsat for massiv kritik. Der er ikke optagelser med skjult kamera, som har afsløret skandaløse forhold i sektoren. Der er ingen dokumentarprogrammer, der har peget på, at her bør der gribes ind. Nærmere tværtimod.

Det fremgår af regeringens udspil, at det går godt i sektoren. Så godt at Danmark internationalt ligger i front på affaldsområdet. Både miljømæssigt og økonomisk.

Kommunerne og affaldsselskaber har således gjort det godt, og gør det fortsat godt på affaldsområdet. Decentraliseringen har haft den ønskede effekt. Det selvstændige ansvar og selvstændige råderum har motiveret kommunerne og affaldsselskaber til at gøre det godt.

Selvfølgelig har vi haft et godt samarbejde med staten og de statslige institutioner. Det er nødvendigt for at få det til at fungere bedst muligt.

Connie Hedegaard slutter sin artikel af med at pege på, at det kræver selvdisciplin hele vejen rundt i det politiske spektrum at fastholde hinanden på decentralisering. Er Connie Hedegaard i stand til at opretholde selvdisciplinen, når det handler om hendes eget ministerområde?

Forrige artikel Politikerne må sikre befolkningen GMO-fri mad Næste artikel Miljøminister: Forfejlet klimakritik fra SF