Det billigste virkemiddel i vandindsatsen

DEBAT: Problemer med fejltilsluttede kloakledninger kan løses nemt og billigt, hvis miljøministeren vil, skriver Flemming Lehbert Sørensen fra KTC.

Af Flemming Lehbert Sørensen
Formand for KTC's faggruppe for Natur og Overfladevand

I de tre vandmiljøplaner og den igangværende forberedelse af indsatsplaner efter miljømålsloven har der været fokus på de billigste og mest samfundsøkonomiske virkemidler - alligevel har vi overset det absolut billigste virkemiddel.

I arbejdet med spildevandsplanlægning, ledningsrenoveringer m.v. støder vi jævnligt på fejltilsluttede kloakledninger fra erhverv og beboelsesejendomme. I mange tilfælde har huse m.v. i adskillige år ledt spildevand direkte ud i regnvandsledningerne - og dermed direkte ud i vandløb og søer. Årsagen er den simple, at kloakmestrene har forbyttet kloak- og regnvandsrørene ved tilslutning i skelbrønden.

Løsningen er farvekoder  
Løsningen er simpel. Der skal indføres obligatoriske farvevalg for henholdsvis regnvands- og kloakrør. Der skal også være farvekoder for de forskellige skelbrønde til henholdsvis spilde- og regnvand. Det forekommer helt usandsynligt, at fejltilslutninger skulle være sket bevidst, og derfor vil farvekoder, som vi kender det fra elektriske installationer, løse problemet.

Miljøeffekten af obligatoriske farvekoder vil formodentlig ikke være blandt de største, men det vil være ganske omkostningsfrit og enkelt at vedtage reglerne om obligatoriske farver på rør og brønde. Med få og enkle regler kan en helt unødvendig kilde til spildevandsbelastning af vores vandområder altså fjernes.

En ligetil og enkel regelændring med kontant effekt. Miljøministeren kan hjemtage et stik af de nemme!

Forrige artikel Hvad mener jægernes formand? Næste artikel Nationalparker med landbrug er en fuser