Dansk Erhverv efterlyser ny kemikaliepolitik i EU

DEBAT: REACH-forordningen er målrettet og øger miljøsikkerhed og sundhed for EU-borgerne. Nytænkning i kemikaliepolitikken skal styrke REACH-processen via udbygning i form af partnerskab med importører til det europæiske marked.

Af Jakob Lamm Zeuthen
Miljøchef i Dansk Erhverv

Vi er et langt stykke hen ad vejen enige med Forbrugerrådet og Enhedslisten i, at der er brug for nytænkning i tilrettelæggelsen af vores kemikaliepolitik. Der er i den grad brug for at få mere ro over debatten omkring problematisk kemi i forbrugerprodukter. De evindelige uenigheder om mistanker om lovlige kemikaliers effekter på sundheden for eksempel parabener, ftalater og nano forårsager blot, at forbrugerne bliver enten ligeglade med advarslerne eller opskræmte og angste. Dansk Erhverv ønsker derfor ligesom Forbrugerrådet og Enhedslisten en nytænkning i kemikaliepolitikken, men foreslår en vej, som kan skabe mere reel forbrugersikkerhed og tryghed.

Målrettet EU kemikaliepolitik
Vi skal i den forbindelse huske på, at Danmark sammen med resten af EU har underskrevet EU Kemikaliepolitik REACH-forordningen, som er et kæmpe spring i den rigtige retning. Den skal få producenterne til at påtage sig en forpligtelse og risikovurdere egne kemikalier, før de sælges, og også være ansvarlige i forhold til, hvordan de anvendes i produkter. Hele hensigten med REACH er hermed at øge miljø- og forbrugersikkerheden for EU-borgere.

Før REACH var det medlemsstaternes myndigheder, som stod for den opgave, og det gik alt for langsomt og skete i højere grad ukoordineret på medlemsstatsniveau. Nu har vi REACH-forordningen med regler, der gælder i alle medlemsstater, og som indfører dem på samme tid efter en nøje tidsplan. Det tager selvfølgelig tid at få tygget sig igennem 100.000 forskellige kemikalier - og der er afsat en årrække til at gennemføre processen. Men så har vi også om nogle år et effektivt EU-system, som kan skabe mere reel forbrugersikkerhed. Uden REACH når vi aldrig i mål.

Udbygning af REACH-processen
Dansk Erhvervs ønske er, at vi skal tage det roligt, og lade EU gøre sit arbejde færdigt. Nogle af de parter, som debatterer ønsket om en ny vej i kemikaliepolitik, tager udgangspunkt i, at REACH går for langsomt. Men rent faktisk accelererer REACH fortidens måde at håndtere kemikaliepolitik på. I 2006 vedtog vi i fælleskab REACH som vores nye kemikaliepolitik - og kemikalierne er ikke blevet farlige siden sidst. 

Fra Dansk Erhvervs side mener vi, at det er ugunstigt at stikke en kæp i hjulet på REACH-processen med urealistiske nationale regler. Man bør i stedet gå aktivt ind og støtte og udbygge REACH-processen. En kemikaliepolitik, som kun gælder inden for de danske grænser, batter ikke noget, da langt hovedparten af vores varer fremstilles af internationale producenter, som alene kigger på, hvad der sker i REACH. Nationale regler medfører blot, at varerne leveres udenom Danmark, og at vi taber konkurrenceevne og arbejdspladser. Det danske marked er alt for lille til at føre en lille lukket kemikaliepolitik, der baseres på national selvforståelse og et ikke-internationalt samarbejde. Det eneste, der virker, er at støtte kraftigere op omkring REACH.

Nytænkningen i kemikaliepolitikken
Nytænkningen i kemikaliepolitikken skal støtte og styrke muligheden for, at REACH skaber sikkerhed for miljø og sundhed, og her giver en større og mere målrettet EU-indsats uden for EU og på produktionsstederne for eksempel i Asien mening. Importørerne til det europæiske marked gør med for eksempel målrettede leverandøraftaler eller stikprøvekontrol deres for at forhindre, at der kommer ulovlige eller uønskede kemikalier i produkterne, inden de lander på vores hjemmemarked. Det står de for så vidt alene om, og her bakker myndighederne og EU dem kun lidt op.

Det skal en ny kemikaliepolitik gøre op med ved i langt højere grad at støtte de importører, som bringer varerne til vores marked. En ny kemikaliepolitik bør handle om, at de danske myndigheder og EU opprioriterer en målrettet indsats for at udvikle partnerskaber med relevante områder i produktionslande uden for EU, så REACH bliver mere anvendt som produktionsprincip. Man gør det i princippet allerede, så vi fra næste år kan importere trævarer og bæredygtigt træ til for eksempel møbler ind i Europa via den kommende Tømmerforordning. Her udvikler EU i samarbejde med lande uden for EU certificeringssystemer, som skal sikre, at træ til det europæiske marked fremstilles forsvarligt og lovligt. Vi tror, at udenlandske producenter og leverandører meget gerne vil indgå i sådanne partnerskaber, fordi det vil styrke deres position som leverandører til europæiske importører.

Som led i det næste og syvende miljøhandlingsprogram, skal Europa udvikles i en mere bæredygtig retning. Her kan EU derfor tage initiativ til for eksempel i samarbejde med europæiske brancher at opbygge leverandørportaler, hvor udenlandske producenter og leverandører har mulighed for at få træning og en forhåndsgodkendelse, så de kan overholde europæiske kemikalieregler – selvfølgelig imod en betaling. Vi er ikke i tvivl om, at nytænkningen i kemikaliepolitikken også her vil få succes med at skabe større forbrugersikkerhed og tryghed.

Vi er i hvert fald enige med Forbrugerrådet i, at vi har brug for en ny linje i kemikaliepolitikken men foreslår altså, at det skal ske via EU, og ved at vi forebygger problemerne, inden de opstår på EU-markedet.

 

 

 

 

 

.

 

Forrige artikel Drop vanetænkningen og tal sammen Drop vanetænkningen og tal sammen Næste artikel Jægerne vil gå fra ord til handling