Jægerne vil gå fra ord til handling

DEBAT: Jægerforbundet er nu klar med en model, der kan forbedre forholdene for markvildtet. Vi går fra ord til handling, lyder det fra jægerformand Claus Lind Christensen.

Af Claus Lind Christensen
Formand for Danmarks Jægerforbund

Når det handler om arbejdet med at skaffe mere natur i landbruget og forbedre markvildtets vilkår, har vi nu afsluttet planlægningsfasen. Nu skrider vi til handling.

Jægerforbundet kan efter en todages-konference i slutningen af sidste uge nu præsentere en model for konkret handling.

Vi kan nemlig fortælle, hvad vi kan og vil gøre.

Jægerforbundet har præsenteret et konkret forvaltningskoncept, der kan bruges på landsplan, og som bygger på gode erfaringer med at etablere og drive markvildtlav, der gør en positiv forskel for agerhøns og harer.

Det er med stolthed, at jeg som formand for Danmarks Jægerforbund i dag kan sige, at vi har den nødvendige viden til at kunne iværksætte en optimeret markvildtpleje. Vi er nu klar til at kunne omsætte vores erfaringer til praktisk handling i form af en velorganiseret forvaltningsindsats, der skal udføres på lokale forvaltningsområder á minimum 1.000-1.500 hektar. Vi regner med i løbet af kort tid at kunne begynde arbejdet 100 steder i landet, hvor lokale frivillige kræfter vil give landmændene et tilbud om at lade lokale ildsjæle stå for den praktiske udførelse af plejetiltagene til fordel for markvildtet.

Om de 100 forvaltningslav kommer i sving i løbet af de næste 12 måneder, vil i et vist omfang afhænge af, om vi kan skaffe ekstern finansiering til den regionale og landsdækkende koordinering af indsatsen. Vi har heldigvis bred opbakning til projektet - og derfor tror jeg på, at det bliver til noget.

Gjerskov positiv 
Jeg havde svært ved at få armene ned, da fødevareminister Mette Gjerskov på vores konference i fredags højt og tydeligt sagde, at hun synes, at vores projekt lyder "ufatteligt spændende".

Direkte adspurgt uddybede hun det med at sige, at projektet indeholder tre elementer "lige efter hendes hjerte":

"Det kan blive godt, fordi det for det første sætter fokus på markvildtet, som efter min og regeringens opfattelse er det mest forarmede i dansk natur. For det andet er det vigtigt, at der bliver aktivitet mange steder i landet, sådan at vi kommer til at se en samlet effekt af de mange lokale initiativer. Og for det tredje er det helt perfekt efter min mening, når Jægerforbundet lægger så megen vægt på inddragelse af frivillig arbejdskraft," sagde fødevareminister Mette Gjerskov i fredags.

Det lover godt for fremtiden, nu hvor vi har bevæget os fra ord til handling!

Forrige artikel Dansk Erhverv efterlyser ny kemikaliepolitik i EU Dansk Erhverv efterlyser ny kemikaliepolitik i EU Næste artikel Klimatilpasning som ny vækstmotor Klimatilpasning som ny vækstmotor