L&F: Historisk opbakning til landbruget

DEBAT: Den politiske opbakning til landbruget er større end nogensinde. Regeringen har derfor mulighed for at ændre den lovgivning, der har hæmmet dansk landbrug i forhold til andre lande, skriver Martin Merrild, formand for Landbrug & Fødevarer.

Af Martin Merrild
Formand for Landbrug & Fødevarer

I sidste uge udsendte Miljø- og Fødevareministeriet den længe ventede rapport om nabotjek, som er udarbejdet af COWI. Den viste, at danske landmænd har dårligere rammevilkår end deres kolleger i resten af EU.

Det vidste vi godt i fødevareklyngen, og nu har vi fakta sort på hvidt. Hos miljø- og fødevareminister Eva Kjer Hansen (V) affødte analysen blandt andet følgende kommentar:

”Danske landmænd er dygtige og effektive, men har behov for hjælp for at kunne arbejde sig ud af gældskrisen. Derfor vil jeg sikre dem ordentlige konkurrencevilkår ved blandt andet at ændre gødskningsloven og skaffe markerne mere gødning, og snart vil kravet om randzoner også være fortid.”

Balance mellem erhvervsliv og miljø 
Der er ingen tvivl om, at ministeren har sat alle sejl til for at få en mere realistisk balance mellem erhvervsliv og miljø. Vi har omsider fået en minister, som forstår, at vi er et lille land i en global verden, hvor såvel fødevarer som miljøpåvirkninger bevæger sig på tværs af grænser.

Det er ikke nogen hemmelighed, at vi i landbruget mener, miljø- og fødevareministeren er kommet godt igennem sine første 100 dage på posten. Eva Kjer Hansen er trukket i arbejdstøjet, og nu ser vi frem til, hvad Eva Kjer Hansen kan udrette i de næste 100 dage, hvor brede forlig kan sikre miljøreguleringen på lang sigt.

Den samlede politiske opbakning til landbruget er større lige nu, end jeg mindes, den nogensinde har været. Det er ekstremt vigtigt for landbruget, fordi regeringens medlemmer sidder med nøglen til at ændre den lovgivning, der år efter år har hæmmet os i forhold til andre lande.

Nabotjekket forleden viste, at danske landmænd skal leve op til skrappere krav end lande, vi sammenligner os med. For en måneds tid siden viste et andet nabotjek, at danske mejerier skal igennem en lang og omfattende sagsbehandlingsproces, inden de kan foretage den nødvendige udvidelse, der skal til for at følge med markedet. Alt sammen som følge af danske særregler og udvidet tolkning af EU-reglerne.

Husdyrregler på dagsordenen 
Eva Kjer Hansen har lagt nogle vigtige spor ud for at finde løsninger på disse problemstillinger. Med regeringens 16 punkts-plan er husdyrreglerne igen sat på dagsordenen. Reglerne har været en stor udfordring siden husdyrlovens fødsel i 2007. I 2010 blev de grønne organisationer, kommuner og fødevareerhvervet enige om en mere moderne og direktivnær regulering, men efterfølgende har arbejdet ligget hensyltet i den tidligere regerings kommissioner og vækstplaner.

Løsningen på området ligger egentlig lige for, nemlig at regulere produktionen af husdyr på miljøbelastningen i stedet for på antallet af dyr, men endnu er der intet sket.

Med 16 punkts-planen er husdyrene atter sat på dagsordenen, og denne dagsorden er langt mere ambitiøs. Der skal blandt andet findes løsninger på de urimelige og ufleksible ammoniakregler, og der skal laves en simpel anmeldeordning.

Det kræver stort mod at udfordre vanetækning og danske særregler og i stedet insistere på nye og holdbare løsninger. Jeg har store forventninger til, at Eva Kjer Hansen er den minister, der kan sætte handling bag ord – også på dette område – så heller ikke denne regulering skal hæmme en ressourceeffektiv og miljøvenlig produktion af husdyr.

Forrige artikel Alternativet: Kjer lytter kun til landbruget Alternativet: Kjer lytter kun til landbruget Næste artikel L&F: Godt vandmiljø er en fælles opgave L&F: Godt vandmiljø er en fælles opgave