Nej tak til kuvøsenatur!

DEBAT: Det er et skråplan at lukke offentlig skov af hensyn til en enkelt ynglende fugl, mener Ole Roed, Danmarks Jægerforbund.

Af Ole Roed Jakobsen
Formand for Danmarks Jægerforbund

En meget uheldig tendens sniger sig stille og roligt ind i vores forvaltning af naturen. Igennem årene har vi åbnet op for adgangen i vores skove og på andre både private og offentlige arealer.

Senest er Friluftsrådet på trods af protester fra rådets medlemsorganisationer med naturen som hovedressort, kommet med ønske om endnu mere adgang uden hensyn til markvildt og andre vildtarters yngleperioder m.v.

Disse ønsker står i skærende kontrast til lukningen af en offentlig skov på grund af en enkelt fugl. Først ved Roskilde Fjord og nu også i Nejede Vesterskov ved Arresø! En havørn slår sig ned og etablerer en rede. Skoven spærres af for færdsel - nok især på grund af de mange fuglekiggere, som ikke kan holde sig på stierne.

Hvordan kan man tillade afspærring af en offentlig statsskov og dermed godkende, at vi etablerer kuvøsenatur, hvor vi pakker dyrene ind i 'vat' og beskytter dem uhensigtsmæssigt.

En bjørnetjeneste
Havørnen kan blive op til 40 år gammel. Skal vi så i de næste 40 år 'mørklægge' en større skovparcel på grund af fuglen? Efter havørnen genindvandrede for 20 år siden, er der nu over 20 ynglepar. Skal alle disse ynglesteder afspærres? Og i givet fald resten af dette århundrede eller for livstid?

Naturen skal aldrig blive noget vi ser på bag en glasplade. Benyttelse og beskyttelse både kan og skal gå hånd i hånd.

Jeg mener helt klart, at vi gør naturen en bjørnetjeneste ved den overdrevne hensyntagen til enkeltindivider. At havørnen er genindvandret beror på den natur og det miljø, vi har i Danmark. Betingelserne er nu åbenbart til stede for, at den og andre arter begynder at slå sig ned hos os. Skal det være bæredygtigt på sigt, så må dyrene fortsat håndtere den nødvendige tilpasning til den danske natur. Kun på den vis vil vi komme til at se veletablerede faste bestande, som en naturlig del af den danske natur.

Det er populært at stå frem for at ville beskytte ting eller dyr. Eftertiden vil dog finde det langt mere prisværdigt, at vi undlod at overbeskytte, men alene viste fornøden hensyn. For det hensyn vi viser nu, sikrer en naturlig fremtid for dyrene. På grund af klimapåvirkningerne ser vi i disse år, at velkendte vadefugle holder op med at yngle i Danmark. Fuglekiggernes egen internationale organisation - Birdlife International - har analyseret dette og konkluderet, at Danmark de næste 80 år vil få en væsentlig udskiftning iblandt vores yngle- og trækfugle. Eksempelvis grågåsen vil udgå som ynglefugl til gengæld for hærfugle og andre 'eksotiske' fugle.

Naturen er dynamisk og bør ikke ses med et statisk og museumsagtigt syn. Der skal siges nej til mere kuvøsenatur i Danmark!

Forrige artikel Naturbeskyttelsen er ikke forringet i kommunerne Næste artikel Den Den "lille natur" skal beskyttes bedre