LA: Ny medieverden fordrer nytænkning

DEBAT: Finansieringen af DR bør omlægges til abonnement, og TV 2 bør sælges. Det er et par af punkterne, som skal forhandles ved de kommende medieforhandlinger, mener Mette Bock, kultur- og medieordfører for Liberal Alliance.

Af Mette Bock (LA)
Kultur- og medieordfører
 
Når vi tager hul på de forestående medieforhandlinger er det mit håb, at vi også prikker hul på mange utidssvarende forestillinger om borgernes medieforbrug, om hvordan forholdet mellem statslige og private medier skal udvikle sig, og om hvordan de statslige medier skal finansieres.
 
Min tilgang til forhandlingerne vil i kort form være følgende på de punkter, som jeg tror, får størst bevågenhed:
 
1. TV 2 bør sælges. Det holder ikke i længden, at staten i et lille land som Danmark ejer to store mediemastodonter. Der har været grunde til at salget af TV 2 har stået på stand by, men nu må processen i gang igen. Hovedstationen finansierer allerede sig selv, og frie medier rimer ikke på statsstøtte på den lange bane. 
 
2. Finansieringen af DR bør omlægges til abonnement, der bygger oven på en lav, statslig basisfinansiering. Danskernes medievaner har ændret sig markant på blot få år, og tvangslicensen er utidssvarende. En undersøgelse foretaget af Altinget.dk viser, at 56 procent af danskerne ønsker abonnementsordning.
 
Jeg tror mange undervurderer, at danskerne faktisk efterspørger kvalitet, så det vil ikke true DR's fremtid, som nogen frygter. DR skal ikke konkurrere med de private udbydere, men primært dække det, markedet hverken kan eller vil udbyde i et lille marked som det danske. 
 
3. DR skal have rammer, der sikrer omlægning fra flow til on demand over de kommende år. Danskerne ønsker at se, høre og læse, når og hvor de ønsker det, og derfor skal DR naturligvis også være på nettet. Det er tankevækkende, at BBC omlægger deres flowkanal til unge fra en tv-kanal til et netunivers. DR burde have lanceret DR3 som et netunivers fra fødslen, for det er der, de unge er. 
 
4. DR skal i forbindelse med denne omlægning, der naturligvis skal foregå over nogle år, fokusere langt skarpere på kvalitet. On demand kan frigøre ressourcer, der i dag anvendes til indkøb af programmer, der i flowuniverset muliggør dækning på mange kanaler døgnet rundt – til prioritering af kvalitetsnyheder, dokumentar, debat, kultur, drama etc. På kort sigt bør især den internationale dækning bør opprioriteres stærkt, ligesom aktiviteterne i Koncerthuset bør dækkes langt tættere, så alle danskerne kan nyde glæde af dem.
 
5. Vi skal gentænke den regionale dækning. Det giver ikke mening, at have både TV2-regionerne med 24-timers kanaler og DR's distrikter. Jeg har ikke løsningen, men vi må tænke ud af boksen.
 
6. Vi skylder markedet at gentænke DAB-satsningen. Vil vi, eller vil vi ikke den vej? Det er vigtigt at træffe en beslutning, så markedet kan indrette sig og tænke langsigtet og strategisk.
 
Der er flere vigtige emner, men det må vi tage senere.

Forrige artikel Kulturturisme er vigtig for dansk kultureksport Næste artikel Hvad tjener forbrugeren og samfundet bedst?