Jelved: Kulturen fylder for lidt i den offentlige debat

DEBAT: Kunst og kultur bør fylde mere i den offentlige debat. Ikke mindst som en modvægt til den rationelle tænkning og de mange nyttebetragtninger, der ofte pryder debatten, lyder det fra kulturminister Marianne Jelved (R).

Af Marianne Jelved (R)
Kulturminister

Det er et helt grundlæggende princip i den danske kunststøtte, at den fordeles efter armslængdeprincippet.

Det vil sige, at politikerne overlader de kunstneriske beslutninger til folk med kunstfaglig indsigt. Det sætter kunsten fri af de politiske vinde, der blæser på Christiansborg, og giver kunsten mulighed for at folde sig ud.

Det princip har nogle af mine kollegaer på Christiansborg deres hyr med at respektere, når det handler om støtte til konkrete kunstværker eller kunstnere. Man møder fra tid til anden politikere med pludselige, stærke ønsker om, at der skal sættes en stopper for støtten til dette eller hint kunstværk eller denne eller hin kunstner.

Senest har det været dramatikeren Christian Lollikes Dukkeparti, der ikke faldt i alle kulturpolitikernes smag og derfor skulle have taget støtten.

Jeg synes, det er en uskik, at kunstnere, som laver kunst, der skaber debat, skal trues på deres økonomiske fundament, når Christiansborg-politikerne ikke kan lide, hvad de laver. I et demokrati som vores bør armslængdeprincippet respekteres. Også når man er politisk uenig med den kunst eller de kunstnere, som modtager støtte. Faktisk er det her, princippet står sin prøve.

Hvordan vinder man et valg på kultur?
Politikere skal afholde sig fra at blande sig i kunstens væsen. Men kunsten skal spille en rolle i samfundet. For nylig skrev Altinget en artikel om, hvorfor man ikke kan vinde et valg på kulturen.

Konklusionen var, at kulturpolitikken intet betyder for, hvem der skal lede vores land. Det er en trist påstand. Det er måske et udtryk for, at ånden går tabt, når der hele tiden skal træffes hurtige beslutninger. Man bør vende spørgsmålet om og spørge: Hvordan vinder man et valg på kulturen? For kulturen og kunsten er helt nødvendig for os. Den lærer os at forstå sider af tilværelsen, som den rationelle logik ikke fanger.

Og kunsten rummer et stort potentiale for at påvirke ikke bare det enkelte menneskes, men hele samfundets udvikling. Det er derfor, kunstnere i diktaturstater over hele kloden oplever censur og forfølgelse. Magthaverne ved godt, hvilket potentiale kunsten kan spille i udviklingen af et samfund.

Kunst skal fylde mere
Kunsten kan fylde mere i vores offentlige debat. Ikke mindst som en modvægt til den rationelle tænkning og de nyttebetragtninger, der let kommer til at tegne billedet. Ja, kunsterne skal melde sig noget mere på banen. 

For uden kunsten og det æstetiske sprog i debatten, mangler vi en formidabel, frisættende og dynamisk kraft. Når Kim Leine, Olafur Eliasson, Yahya Hassan eller Bent Vinn Nielsen overrasker og provokerer os med deres værker, flytter det noget. Det sætter debatten i gang, skaber flere facetter på tilværelsen og giver alle mennesker noget at diskutere og tænke over.

Forrige artikel Teatre: Vi gemmer os ikke bag teaterloven Teatre: Vi gemmer os ikke bag teaterloven Næste artikel Brancheforening: Computerspil er god forretning for Danmark  Brancheforening: Computerspil er god forretning for Danmark