Gribskov Teater: Alternative teatre skal også sælge

REPLIK: Selvfølgelig skal små og alternative teatre støttes. Men det må være deres eget ansvar at tiltrække publikum med interessante forestillinger. Det skriver bestyrelsesmedlem i Gribskov Teater, Arne Vagn Petersen, i en replik til Chris Poulsen, formand for Thisted Musikteater.

Af Arne Vagn Petersen
Skuespiller og bestyrelsesmedlem i Gribskov Teater

Normalt deltager jeg ikke i debatter af den slags Chris Poulsen lægger op til i sin kommentar til Lars Sallings indlæg, da jeg mener, at man må have de holdninger, man nu engang er udstyret med.

Men når man som her angriber Gribskov Teater, hvor jeg sidder som bestyrelsesmedlem, vil jeg knytte en kommentar hertil.

Jeg hedder Arne Vagn Petersen, blev uddannet fra Statens Teaterskole i 1976 og har i over 30 år spillet på diverse små opsøgende teatre, landsdelsscener, Det Danske Teater, revyer m.m. Min holdning er, at selvfølgelig skal de små producerende teatre støttes såvel som de store etablerede teatre, men man må altså se i øjnene, at det er ”Marens Kyllinger”, der sælger, og dermed giver penge i vores teaterkasse. 

Og da jeg også har en uddannelse inden for handel og erhverv, går købmanden altså op i mig, for jeg ser det som en forretning, vi driver, som gerne skulle løbe rundt. Vi kan jo ikke forvente, at bevillingsmyndighederne skal dække alle vores sjove beslutninger, fordi vi synes, at vi skal have x-antal ”smalle” forestillinger.

En tøjhandler tager jo heller ikke 10 bolchestribede habitter hjem, når han udmærket ved, at han højst kan sælge to. Det ville være dårligt købmandsskab.

Fra min tid som børneskuespiller ved jeg godt, hvad kriterierne er for at få det til at løbe rundt. Når man laver forestillinger med tre kasser, en kost og fem meter sort molton, ja så er efterspørgslen derefter. Men laver man noget visuelt teater med flot scenografi og en god historie, får vi altså flere kunder.

Alternative teatres eget ansvar
Min konklusion er, at laver man ikke det som folk vil se, må man også være parat til at få et mindre salg.

Det er ikke os fra teaterforeningerne, der absolut skal redde ”røven” på de alternative teatre. Vi skal bakke op om dem, men det de laver, må de altså selv gøre så interessant, så vi kan sælge det.

Ps. ”Marens kyllinger” er et nedladende udtryk blandt skuespillere, men det er det, vi kan sælge.

Forrige artikel Egnsteater: Derfor mister teaterforeningerne deres publikum Egnsteater: Derfor mister teaterforeningerne deres publikum Næste artikel DF: Regeringen er armslængdefundamentalister DF: Regeringen er armslængdefundamentalister